La Colmena és una de les pastisseries més antigues de Barcelona situada a la plaça de l’Àngel número 12. El seu nom original era el de Ca l’Abella. L’any 1849, Rosendo Abella tenia la confiteria a la baixada de la Llibreteria, just al davant de la ubicació actual. Quan 20 anys més tard, la família Costa va adquirir el negoci, el va traslladar a la plaça de l’Àngel, canviant el nom pel de La Colmena.

Més endavant, la pastisseria canviaria de propietaris fins que, finalment, el 1927 els germans Josep i Francesc Roig van adquirir el negoci. El seu net, Josep Maria Roig, explicava a la Bea Rodríguez , en el reportatge del 2015 del programa ‘Connexió Barcelona’, l’origen de la nissaga pastissera.

”El meu avi va tornar d’Amèrica i va comprar la pastisseria l’Estrella al carrer Nou de la Rambla, i després gràcies als estalvis va instal·lar-se a La Colmena.”

La pastisseria La Colmena fa més de 150 anys que fabrica caramels de la manera tradicional juntament amb altres dolços típics de la pastisseria tradicional catalana. L’edifici havia estat la torre d’entrada de la ciutat on s’ubicava l’antiga presó.

Una altra part de la família Roig havien fundat La Colmena de Gràcia especialitzada en torrons i situada a Gran de Gràcia,a la planta baixa de l’edifici modernista Casa Cama i Escurra. Un negoci que va tancar el 2016.