La Merceria Santa Anna va ser un dels establiments més populars de l’avinguda del Portal de l’Àngel durant 81 anys. Des del 1935 fins a l’any 2016, en què es va traslladar al carrer de les Moles. És un referent del sector, que ven a l’engròs i al detall i abasteix milers de botiges de tot l’estat. El seu antic local ha passat ja a la història, però el podem recórrer gràcies a un reportatge que va fer un equip de betevé el 2014.

81 anys al Portal de l’Àngel

La saturació turística, els impostos i la limitació horària de la càrrega i descàrrega van fer que als propietaris de la Merceria Santa Anna els resultés poc pràctic seguir al carrer més comercial de Catalunya, “fins i tot d’Espanya”, afirmava el 2014 el Salvador Pedret, director comercial del negoci. Un carrer on van veure passar al llarg dels anys “des de carros i carretes fins a furgonetes” recordava. L’interior era una explosió de colors, materials i textures tèxtils.

Personal especialitzat

El gènere reposava perfectament endreçat i classificat. “Som una merceria clàssica que manté la venda al metratge” explicava el Salvador, i això vol dir un personal eficient i especialitzat que atén cada client durant una bona estona. “El client selecciona el producte entre els milers que tenim i la dependenta el talla, li ensenya les novetats, ho embolica… Necessitem persones, això les maquines no ho fan“. Hi havia professionals dins de cada secció, com la Montserrat, que el 2014 feia 45 anys que treballava a la casa i sempre s’ha dedicat a referenciar botons. “Tu pots ensenyar-li’n un i et dirà: ‘El tenim, no el tenim, el tindré o el més similar és aquest'”, detallava el Salvador.

Milions de botons

A la Merceria Santa Anna tenen tot allò imaginable que es pugui necessitar al món de la costura, el punt, la tapisseria… Un univers ple de cintes, botons, agulles, betes i fils. El primer àmbit estava dominat per un llarg taulell de vidre per exposar-hi el màxim gènere que fos possible amb quatre dependentes atenent al mateix temps. Les parets plenes de dalt a baix d’armariets i calaixos de fusta que s’han conservat al llarg dels anys i un apartat especial per exposar-hi els botons. Els botons mereixien un capítol a part. I també una sala. Un dels espais més singulars de la botiga el era el magatzem que allotjava botons de totes les mides, formes i colors. “N’hi ha milions, la quantitat exacta no la sé” explicava el Salvador. “Cada caixa està replena de botons que hem anat acumulant des de l’obertura de la merceria”.

Modes i labors

Una altra de les curiositats de l’antic local era una politja automàtica, que permetia pujar i baixar gènere en un cistellet entre la planta baixa i el primer pis, que controlava la caixera de l’establiment. A la planta superior “hi ha una venda més pausada” deia el Salvador. La planta estava dedicada a les labors, amb cabdells de llana de tots el colors. Encara conservava tant el paviment com el mobiliari originals de l’any 35, inclosos “els mobles de paret amb les seves prestatgeries i armariets, i també els taulells“.

Venda a l’engròs

La Merceria Santa Anna també seveix a l’engròs. Els 81 anys que va estar a l’avinguda del Portal de l’Àngel va destinar un ampli magatzem per a tots aquells clients d’altres establiments. “Des d’aquí subministrem a merceries de tota Espanya” recordava el Salvador. Tot classificat a mà. “La venda a la merceria són molts articles en poca quantitat. Una merceria de poble et pot demanar una capseta d’agulles, un rodet de cordill, uns botonets… i això ho distribuïm a tot l’estat des del 1935″ deia el Savador. El nou local del carrer de les Moles no podrà competir en història amb l’antic, però sí en professionalitat i ganes de servir els clients amb la màxima eficàcia.