L’entrada del magatzem La Ribera fa olor de bacallà i salaó des de fa 80 anys. “El meu avi era bacallaner al Mercat de la Boqueria, i l’any 1941 va obrir junt amb altres 12 socis del gremi la Comercial Salazonera“, explica l’Aleix Clavera, propietari actual. El 1948, el seu avi, l’Antonio Clavera i Costa, va comprar el negoci als altres socis i va començar La Ribera. Un establiment a l’engròs on es venia bacallà, olives, arengades i sardines de la costa, que ha anat ampliant la gamma de productes que ven amb conserves, embotits, formatges, vins i caves. Un equip de betevé va conversar amb l’Aleix el 2015 per recordar els orígens d’aquest establiment històric del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Magatzem a l’engròs

“La idea principal dels socis, l’any 41, era ajuntar-se tots per poder rebre les sardines de la costa. Aquest local era el punt de recollida dels bacallaners, que després portaven el gènere cap a les seves pesques salades, sobretot als mercats”, explicava l’Aleix. “Tots els importadors de bacallà tenien les oficines aquí i tenia sentit fer una distribució de les arengades”, i afegia, “la nostra filosofia sempre ha esta la venda al major. Quan jo era petit això era un magatzem i és el que a mi m’agrada que segueixi sent, un magatzem a l’engròs”.

Nyores i congres penjant

La Ribera és un gran espai diàfan de sostres alts amb fines columnes que suporten el pes. Prestatgeries plenes de gènere, grans piles d’ampolles, caixes plenes que suporten desenes de llaunes de conserves, pots enormes d’olives per vendre a granel, un taulell dedicat al bacallà sec i pernils penjant del sostre. S’aguanten gràcies a unes estructures de ferro, “sobretot per penjar pernil, de tota la vida. Antigament també hi penjàvem les nyores i els congres“, recordava l’Aleix. L’any 1997 van reformar el local, tot conservant l’aspecte antic de magatzem, i van conservar els carros antics amb què transportaven quilos i quilos de sardines i bacallà.

El bacallà, producte estrella

El bacallà és el producte que més s’ha venut a La Ribera des dels inicis. “Com que aquí hi havia el Mercat del Born, veníem al que abans es deia adroguers, aquí venien totes les cases de queviures a comprar. Sempre hem tingut bacallà d’Islàndia, de les illes Fèroe, i sempre sec”, afirmava l’Aleix. Veure com el tallen és un autèntic espectacle. “Ho fem com en temps del meu avi. Dividint el rosari. Amb les mateixes eines. Han sortit màquines, però jo en soc contrari perquè m’agrada fer-ho seguint la tradició”, deia rotund l’Aleix, mentre darrere un parell de treballadors tallaven el bacallà amb una falcilla.

Olives

També es venen olives, moltes olives. De diferents tipus i en grans quantitats. “Quan vam començar recordo que només hi havia tres tipus, la d’Aragó, la sevillana i la de Casp. Amb el pas dels anys l’assortiment s’ha anat ampliant i hi ha tot tipus d’amaniment, sobre tot olives picants. Amb tots els noms possibles”, afirmava l’Aleix.

Afectacions pel coronavirus

L’any 2020, durant l’estat d’alarma causat per la pandèmia del coronavirus, l’establiment ha perdut el 80 % de la facturació, “la majoria dels nostre clients són restaurants, així que fins que no obrin no podrem recuperar la nostra activitat. Ho tenim fotut”, confessa l’Aleix a principis del mes de maig. Temps difícils, però sempre amb iniciativa per millorar i seguir tallant el bacallà.