La Bodega Lluís (Pinar del Río, 74) és el paradigma de la bodega clàssica. Botes de roure a les parets amb aixetes on se serveix el vi a granel, frigorífics de fusta amb mànecs metàl·lics, ampolles de licors, assortit d’encortits en llauna i un bon vermut. L’establiment va obrir el 1955 i ha estat regentat sempre per la mateixa família. Tres generacions dedicades a generar moments de felicitat als veïns del barri del Congrés i els Indians. Està inclosa en el catàleg de bodegues emblemàtiques, fet que permetrà que es preservi per sempre la seva identitat.

Barres de gel per refrigerar

El Roc Garcia està orgullós de la flaire de vi que respira dins el local, “entres del carrer i notes l’aroma, i després quan faig les anxoves és espectacular”, explica orgullós el Roc. Ell és la segona generació de la família en portar les regnes d’aquesta bodega de barri on tot és bon humor. Va ser el seu sogre, el Lluís, el qui va començar el negoci a mitjans del segle XX, un temps en què per refrigerar les begudes i els aliments s’utilitzaven barres de gel. “Als anys 50 repartíem el gel pels pisos“, recorda el Roc, i encara conserven alguna imatge amb el carro en què el transportaven i també de l’aparell per tallar el gel que feien servir.

Botes de fusta

L’interior del local no ha variat després de mig segle de vida. L’element més emblemàtic són les 12 botes de vi, “ara són de roure francès i roure americà, que pel vi és la millor fusta que hi ha”, i a més, prossegueix el Roc, amb alguna d’històrica: “La de Montroy Masana i la de Solera Castells que tenen més de 60 anys”. S’han conservat també altres elements originaris de la bodega, com les neveres amb portes de fusta, ara ja amb refrigeració elèctrica, que conserven fresques les ampolles de cava, les llaunes de refrescs i els sifons. També el terra és el mateix, això sí, està atrotinat pel pas dels anys i les botes que hi han entrat rodolant des de fa 65 anys ininterrompudament.

Vermut servit amb tirador

El Xavier Garcia és la tercera generació de la família al capdavant del negoci. Els seus dominis estan darrere el taulell; “nosaltres oferim conserves, tapetes, el típic vermut de Barcelona. Tenim anxoves del Cantàbric, un platet que porta 10 elements: escopinyes, seitons, musclets, llagostins, navalles…”, descriu el Xavier, “i el cap de setmana tenim gambetes salades i les banderilles, com la Gilda i la carxofeta amb anxova”. També serveixen el vermut  amb tirador, “en queden pocs a Barcelona. Nosaltres en som un”, explica el Xavier, “és un vermut de la zona de Reus, molt bo, i posem també una mica d’amargant fet d’extracte de taronja, que li dona un sabor particular. Diuen que està francament molt bo”. S’haurà de provar.