A Barcelona hi ha bodegues que són molt més que establiments on anar a prendre alguna cosa. Amb el pas del temps s’han convertit en punts de trobada dels veïns i també en espai de reunió d’entitats. Un valor social per la vida dels barris que ara l’Ajuntament s’ha proposat protegir. De moment, han elaborat un llistat inicial de 31 bodegues singulars de la ciutat per estudiar si s’incorporen al Catàleg de protecció d’establiments emblemàtics.

La intenció del consistori és blindar la singularitat i identitat d’aquesta trentena de bars i bodegues. El fet d’incloure aquests locals al catàleg permetria protegir elements patrimonials i paisatgístics i garantir que no es modifiquen o desfiguren. “Moltes d’aquestes bodegues són a barris i zones on la gentrificació pot acabar perjudicant-les i inclús fer-les desaparèixer”, ha explicat Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme.

Protegir els actuals usos de les bodegues

Però el govern d’Ada Colau vol anar més enllà i també estudia protegir els actuals usos d’aquesta trentena d’establiments. Ho ha explicat Janet Sanz.

“Tu vols fer una transacció d’aquesta bodega? Pots fer-ho. El que li diem al futur comprador o propietari és que potser aquell espai haurà de continuar sent una bodega.”

Durant aquest període d’estudi aquesta llista inicial de bodegues es pot ampliar o modificar. L’objectiu final és poder crear un pla urbanístic que determini quines són les condicions de conservació i manteniment de cadascuna d’aquestes bodegues.

Precisament per evitar que aquests establiments canviïn mentre s’estudia com conservar-los, l’Ajuntament ha decretat una suspensió de llicències i permisos d’obres durant un any.

Mapa amb les 31 bodegues i bars

Les 31 bodegues que, de moment, formen part de la llista d’emblemàtiques es troben repartides per tota la ciutat. N’hi ha nou a Gràcia, sis a Ciutat Vella, quatre a l’Eixample, quatre a Sants-Montjuïc, quatre a Sant Martí, dues a Horta-Guinardó, una a Nou Barris i una a Sant Andreu.

La Bodega Carlos, forçada a tancar

Una de les bodegues inclosa a la llista d’emblemàtiques, la Bodega Carlos d’Hostafrancs, es veu abocada a tancar el 31 de juliol, quan s’acaba el contracte de lloguer que tenen. L’amo del local no els vol renovar perquè prefereix vendre la finca a una constructora per edificar.

La bodega va obrir l’any 1901 i ha estat punt de trobada per a molts treballadors de l’escorxador a l’hora d’esmorzar. La seva especialitat: esmorzars de forquilla de qualitat i a bon preu.

Altres bodegues emblemàtiques ja han desaparegut. És el cas de la Bodega Peña, a la Marina de Port. La seva propietària va haver de tancar el juny del 2017 perquè es jubilava i no havia trobat cap relleu per seguir amb el negoci.

El Pla de protecció dels establiments emblemàtics es va impulsar l’any 2014 amb el govern de Xavier Trias. Des de llavors, però, el degoteig de tancaments de botigues històriques a la ciutat ha estat constant.