Conviure amb la solitud és un dels principals reptes de la gent gran a Barcelona. L’aïllament social de les persones d’edat avançada és, segons la Creu Roja i Amics de la Gent Gran, un dels problemes més importants als quals s’enfronten diàriament aquestes persones. A més, aquestes entitats socials alerten d’un augment de casos de maltractament a gent gran.

La Creu Roja atén 4.000 persones grans soles

La Creu Roja va atendre l’any 2018 a Catalunya 3.960 persones grans amb solitud no desitjada. Per fer-ho, l’entitat va realitzar 38.238 accions, com activitats de grup o acompanyaments individuals.

L’organització calcula que a Catalunya hi ha 1.437.652 persones grans i, d’aquestes, el 22 % viuen en llars unipersonals. Dit d’una altra manera, hi ha 318.384 persones que viuen soles, majoritàriament dones.

La Creu Roja destaca que, tot i que viure sol no és sinònim de sentir-se sol, aquest sí que és un factor que afavoreix la solitud i l’aïllament social.

Una problemàtica “invisible”, segons Amics de la Gent Gran

La solitud no desitjada és, segons Amics de la Gent Gran, una situació que “es manté invisible” i que cada vegada afecta més persones d’edat avançada. Per això, reclamen a les administracions “polítiques públiques socials i sanitàries” per fer-hi front.

Amics de la Gent Gran, organització que atén unes 1.758 persones grans a Catalunya, fa una crida a “lluitar contra la solitud no desitjada”. Per fer-ho, asseguren que cal voluntat política, dotació pressupostària i una ciutadania activa compromesa amb la gent gran.