L’independentisme ha aprofitat el segon aniversari del referèndum de l’1 d’octubre per fer una crida a participar en les mobilitzacions que es faran com a resposta a la sentència del judici del procés, prevista per als propers dies. A través d’un comunicat conjunt fet per els tres partits independentistes -JxC, ERC i la CUP- i les dues entitats sobiranistes –Òmnium Cultural i ANC- han demanat a la ciutadania “participar del nou marc de mobilitzacions” per “tornar a exercir els drets vulnerats”. A l’acte no han detallat en què consisitiran aquestes protestes, però David Fernàndez ja va avançar aquest dilluns que es faran tres manifestacions per col·lapsar les carreteres.

“Una sentència condemnatòria ens interpel·la a tots”

“La desobediència civil i la mobilització pacífica són els principals instruments de la ciutadania per respondre als abusos de poder”, ha apuntat la historiadora Anna Sallés, que ha estat l’encarregada, juntament amb els periodistes Martí Anglada i David Fernández, de llegir el manifest. Les entitats i els partits intueixen que la sentència serà “condemnatòria i injusta” i per això, demanen “una resposta massiva des de la lluita no violenta i la desobediència civil pacífica”.

Sense concretar com seran les protestes

L’acte s’ha fet als Jardins de la Sedeta i hi han assistit representants d’entitats, partits i . L’objectiu era fixar el marc comú per garantir una resposta unitària i no han volgut detallar com seran les protestes. En aquest sentit, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que no poden parlar de dates “perquè no saben quan sortirà la sentència”. Per això, ha insistit que els detalls que hagin trascendit “surten de reunions preparatòries de caràcter logístic”, però que “no és exactament com serà”.

El secretari nacional de l’ANC, David Fernàndez va avançar aquest dilluns a ‘El matí de Barcelona‘ que l’entitat prepara tres grans manifestacions com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Segons Fernàndez, les marxes es faran durant tres dies i recorreran fins a un centenar de quilòmetres del territori català. Les protestes finalitzaran a Barcelona i, tal com assegura l’ANC, tenen l’objectiu de col·lapsar les carreteres.

Els estudiants volen fer tres dies de vaga

De la seva banda, el Sindicat d’Estudiants proposa fer una vaga de tres dies tan bon punt surti la sentència i demanen accions a les aules i també al carrer.