La Troca ha pogut obrir portes aquesta setmana tot i els problemes de finançament que acumula, que posaven en perill poder continuar a finals del curs passat. El centre educatiu està ubicat a l’edifici de la Lleialtat Santsenca, al carrer d’Olzinelles, i ofereix formació gratuïta en competències bàsiques als veïns dels barris de Sants que ho necessiten. La falta d’un conveni clar amb l’Ajuntament i la dependència de les subvencions per subsistir han fet que el projecte pengi contínuament d’un fil.

L’aportació dels veïns, clau

Finalment, el centre ha pogut obrir portes aquesta setmana. Segons Adriana Sabaté, una de les educadores que hi treballa, això ha estat possible gràcies al fet que els han concedit una part de les subvencions que havien demanat, però també “per les aportacions econòmiques desinteressades de persones del barri que creuen el projecte”.  La Troca va obrir portes fa un any i mig i és fruit d’un intens procés participatiu fet amb les veïnes de Sants. Des de fa temps demanen al districte de Sants-Montjuïc la signatura d’un conveni que els doni estabilitat, almenys, per períodes de dos anys. Això els permetria no dependre de les subvencions municipals que es renoven cada sis mesos i que fan que el projecte perdi viabilitat de manera constant.

Una iniciativa popular

La Troca va obrir portes al gener del 2018. Tot i això, s’havia començat a gestar molt abans, el 2015, gràcies al teixit associatiu del barri que sempre ha estat al costat de la iniciativa: impulsant-la al començament i oferint assessorament, després. La Troca té dues persones contractades i una gran xarxa de voluntàries que hi treballa desinteressadament. S’hi ofereix formació en competències prioritàries com alfabetització, neolectura o informàtica però també tracta altres disciplines que afavoreixen l’apoderament i l’autonomia com la iniciació al dret o a l’economia.