A Barcelona hi va haver gairebé 300 ferits per les càrregues policials de l’1-O que van ser atesos pel servei d’atenció a les víctimes de l’Oficina per la No Discriminació. Des d’aquest servei habilitat per l’Ajuntament entre el 2 i el 20 d’octubre, es va començar a fer una assistència jurídica i psicològica a les víctimes. Aquest dimarts, en el segon aniversari de l’1-O, representants municipals s’han reunit amb una trentena dels ferits per explicar-los l’estat actual de la investigació judicial. És la tercera reunió que fan l’Ajuntament i víctimes des de l’1-O. De la totalitat de víctimes, 273 han presentat denúncia.
El contingut de la trobada
A la reunió d’aquest dimarts hi han assistit el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, i dos advocats del consistori. Tots plegats han informat de les novetats pel que fa a la investigació de les actuacions policials l’1-O, ja que l’Ajuntament exerceix d’acusació popular en aquesta causa. Durant la reunió, els responsables municipals han explicat a les víctimes de quina manera els pot afectar el transcurs de la investigació. Per exemple, si se’ls pot citar a declarar. El que és un fet, és que cap dels assistents no està acusat per desobediència. També han explicat que fa un any hi havia 10 causes i que actualment s’arriba a les 22 perquè, segons Aida Guillén, directora de Drets de Ciutadania, s’ha aconseguit que se n’obrissin algunes d’arxivades. El procés està actualment en fase d’instrucció i preveuen que el judici no se celebrarà fins l’any 2020.
27 càrregues policials a Barcelona
Només a Barcelona, es van produir 39 actuacions policials en diversos col·legis l’1 d’octubre del 2017. D’aquestes, 27 van acabar en càrregues contra els manifestants.
La tercera reunió entre l’Ajuntament i les persones ferides durant l’1-O se celebra després que l’Ajuntament hagi demanat investigar 28 comandaments identificats com a responsables de donar l’ordre de carregar el dia del referèndum. Fins ara, hi ha 50 agents de la Policia Nacional investigats.