La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha substituït durant el confinament les seves assemblees presencials per trobades virtuals. Des que van activar el nou format, un mes després del tancament, i fins ara, s’han connectat a les assemblees setmanals prop d’un miler de persones.

La majoria dels participants són habituals de la PAH, amb processos de desnonament oberts per impagament o ocupació d’habitatges propietat de fons voltors, però també han rebut nous usuaris arran de la crisi de la covid-19.

“Aquests dies hem sentit casos d’autònoms i famílies que depenien de contractes temporals o en negre, i que han perdut la feina i es troben en aquesta nova situació”, explica Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH i encarregat de dinamitzar algunes de les assemblees.

És el cas d’en Maxi, un dels demandants d’assessorament de la trobada virtual d’aquest dilluns, que ha exposat haver-se quedat sense feina i patir pel seu lloguer. El propietari, segons explica, no accepta renegociar el contracte i amb el sou de la seva parella, de 700 € mensuals, no arriben a pagar-lo.

També en aquesta trobada virtual han buscat ajuda famílies que viuen reallotjades en pensions i hostals, o d’altres pendents d’un desnonament. De fet, si res no canvia, aquest dijous la PAH preveu mobilitzar-se per primer cop després del confinament per intentar aturar un llançament a l’Hospitalet del Llobregat.

La PAH alerta que molts dels nous casos que atenen són de persones que han patit les conseqüències de la pandèmia, però no poden demostrar-ho i, per tant, es queden fora de les ajudes previstes per les administracions per fer front a la crisi. A això, cal sumar-hi els processos de desnonament oberts abans de l’estat d’alarma que ara es reactivaran.

Per tot plegat, Mas de Xaxàs pronostica que els propers mesos seran de “mobilització constant” per a la plataforma.