El decret de l’estat d’alarma que va entrar en vigor el 14 de març per frenar l’expansió del coronavirus es va aprovar sense un règim sancionador específic. I això, segons els experts en dret administratiu, fa que les multes per saltar-se el confinament estiguin “agafades pels pèls” i puguin quedar sense arguments davant d’un possible recurs dels afectats. “Has de saber què és ben bé el que no pots fer i també quines conseqüències concretes pot tenir si ho fas, i això no s’ha definit”, assegura l’advocada de dret administratiu Maria Vila.

Per això, creu que la desobediència que s’atribueix als denunciats en virtut de la llei mordassa “no s’aguanta”. Per considerar-se desobediència, diu Vila, no n’hi ha prou amb què una persona incompleixi l’estat d’alarma, perquè podria no saber-ne el contingut. Per justificar la sanció per desobediència a l’autoritat s’hauria de donar el cas que la persona que és aturada per la policia rebi l’ordre individual i directa dels agents per tornar a casa i no en faci cas.

Joaquim Bages, advocat i professor de dret penal de la UB, hi afegeix que “cal que l’acte de desobediència es faci amb una certa intensitat”. Creu que les sancions es van plantejar d’entrada buscant “un efecte pedagògic, educatiu, de prevenció” i que és “previsible” que moltes sancions no s’acabin tramitant. Bages adverteix, però, que “dependrà del grau d’exigència que es tingui amb les persones que s’han saltat l’estat d’alarma” i també de “l’actitud del subjecte” davant dels agents de policia.

Però tot i així no és clar que no hi hagi res més a fer per esquivar la multa. “Hi ha juristes que fins i tot consideren que no tens cap obligació d’obeir una ordre que sigui antijurídica, és a dir, que no sigui legal”, explica l’advocada Maria Vila. “Per exemple, si un policia t’ordena que li agafis l’arma i li disparis al genoll, aquesta ordre no és legal i per tant, l’has de desobeir”. Per aquests juristes, diu Vila, “l’ordre que t’obliga a tornar a casa teva i tancar-t’hi és una ordre que no és compatible amb el teu dret a la lliure mobilitat, i per tant, pots decidir no obeir-la.”Segons aquest argument, un dret fonamental superior passaria al davant de la restricció puntual dels drets imposada per l’estat.

Les denúncies no estan arribant

L’advocada -que es va oferir a l’inici de l’estat d’alarma per defensar els ciutadans que havien estat denunciats per saltar-se el confinament- porta una trentena d’expedients i assegura que de moment cap dels denunciats ha rebut a casa la notificació amb els motius i l’import concret de la sanció. I adverteix que “si hi ha més d’un milió de multes i tot això ho ha de portar el ministeri de l’Interior o les comunitats autònomes, això serà molt difícil de gestionar”.

En tot cas, Vila recomana als denunciats que quan rebin la carta de la multa no s’acullin al pagament voluntari pel qual es redueix l’import a la meitat, i que optin per recórrer l’expedient primer per la via administrativa i, si cal, més tard per la via judicial. Mentre duri el procés –i si el denunciat ho demana expressament a l’administració– no se li podrà cobrar l’import de la multa ni se li podran embargar els béns fins que l’expedient es doni per tancat.