Cap administració ni mesura econòmica presa per fer front a la crisi econòmica pel coronavirus no agrada als economistes catalans, que les suspenen totes. Segons l’enquesta del Col·legi d’Economistes de Catalunya feta a 1.300 dels seus afiliats, l’administració que està responent millor a la crisi, tot i estar per sota del cinc, és l’Ajuntament, seguit de la Generalitat, la Unió Europea i, en últim lloc, l’Estat espanyol.

Mirant les mesures preses amb més detall, tampoc no n’aprova cap. El que valoren millor els economistes són les mesures de protecció social, seguides de les laborals, les relacionades amb la liquiditat i finançament de les empreses, el suport a pimes i autònoms, i, finalment, les mesures fiscals.

 

Des del Col·legi d’Economistes pronostiquen que aquesta serà, però, una crisi molt diferent de la del 2009. Segons el degà de l’entitat, Anton Gasol,  “aquesta és una crisi d’una gran intensitat, un xoc fortíssim en un moment determinat”, però, a diferència de l’anterior, tindrà “una recuperació molt més ràpida“. Aquesta acceleració podrà ser una realitat gràcies, en part, al canvi d’estratègia en les ajudes de la Unió Europea, que preveu suavitzar molt les condicions dels préstecs als estats.

El sector més castigat en aquesta crisi ha estat el turisme, que és una part molt important del PIB català. Per això, els economistes recomanen fer canvis en l’estratègia econòmica per no dependre tant del sector dels serveis. També recomanen apostar clarament per la innovació. Segons Gasol “necessitem una reorientació cap a un nou sector industrial tecnològic, innovador, de molt més valor afegit”. El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya proposa, per exemple, convertir Catalunya en “un ‘hub’ per tot el que sigui el cotxe elèctric”, i opina que la marxa de Nissan ha estat la causa de no haver apostat per la innovació.