Teletreball

El confinament ha obligat molts treballadors a traslladar l’oficina a casa. Segons l’Enquesta Covid-19 a Barcelona que ha elaborat l’Oficina Municipal de Dades, de mitjana, un 72,8 % dels barcelonins que han mantingut la feina durant el confinament han treballat des de casa. Unes xifres molt diferents respecte a les que hi havia abans de la crisi del coronavirus. Fem una radiografia de la situació del teletreball a la ciutat i a Europa.

L’Enquesta Covid-19 a Barcelona ha preguntat als barcelonins com han viscut el confinament entre el 6 d’abril i el 16 de maig. El dia en què més enquestats que han mantingut la feina van afirmar teletreballar va ser el 16 d’abril (76,8 %). El dia amb el percentatge més baix va ser el 2 de maig (67,1 %). També hi ha hagut ciutadans que han combinat la feina des de casa amb la presencial. En l’onada del 28 d’abril, prop d’un 10 % dels treballadors enquestats van respondre que estaven treballant amb aquesta fórmula híbrida.

El teletreball, una opció minoritària abans del coronavirus

La situació era molt diferent abans del confinament. Segons les dades d’Eurostat, el 2019 un 4,8 % dels treballadors d’Espanya feia teletreball habitualment, un 3,5 % feia feina des de casa alguna vegada i un 91,7 % no en feia mai. Amb tot, el teletreball habitual ha crescut un 45 % els últims 10 anys.

Les xifres del 2019 situen Espanya per sota de la mitjana de la UE (5,2 %) i en 17a posició respecte a altres estats europeus. Els Països Baixos (14,1 %), Finlàndia (14,1 %) i Luxemburg (11,6 %) lideren el rànquing, mentre que Hongria (1,2 %), Romania (0,8 %) i Bulgària (0,5 %) el tanquen per la cua.