(ACN) El govern preveu establir una regulació pròpia tan bon punt tot Catalunya entri a la fase 3 de la desescalada. Salut ha proposat que Barcelona i Lleida, les úniques dues regions que continuen en la fase 2, passin a la fase 3 aquest dijous, 18 de juny. El Ministeri de Sanitat decidirà dimecres si avala la petició, però la Generalitat ja treballa per fer el salt a la nova normalitat post-covid-19.

La portaveu, Meritxell Budó, ha anunciat que l’executiu català, una vegada recuperi les competències quan passin totes les regions sanitàries catalanes a la fase 3, impulsarà un pla propi sense esperar que s’acabi l’estat d’alarma. “En fase 3 estarem al mínim imprescindible” per fer el tràmit a la nova etapa, ha dit, un termini que fixa “entre unes hores i un dia”. L’objectiu és prendre decisions sobre mobilitat i poder permetre aprofitar el cap de setmana per “esponjar” l’operació sortida de la revetlla de Sant Joan.

La nova normalitat abans que la fi de l’estat d’alarma?

Budó considera que Catalunya es podria esperar al dia 21 de juny, quan s’acaba l’aplicació de l’estat d’alarma, per entrar en la nova etapa, o bé decidir la durada de la fase 3. I l’executiu de Quim Torra aposta per aquesta segona opció perquè vol regular la mobilitat i també les mesures d’higiene i de seguretat. Per exemple, la distància que ha d’haver-hi entre persones i on i quan caldrà dur la mascareta.

Segons la consellera, el salt a la nova normalitat post-covid-19 permetrà que els desplaçaments previstos per a la revetlla de Sant Joan es facin “de manera esponjada, estirada i esglaonada”, per evitar aglomeracions i accidents a les carreteres. La portaveu del govern ha assegurat que la decisió té l’aval dels criteris mèdics, però també ha insistit que aquest nou pas seguirà sent d’emergència i que caldrà seguir prenent precaucions, perquè el virus “encara hi és”.

Fonts del Departament de Salut han assegurat que quan tot el territori català entri en fase 3, la Generalitat pot tenir regulacions pròpies, i que pot deixar el sistema de fases del ministeri aprovant un decret que proclami el pas a aquesta nova normalitat.

Per la seva banda, fonts del Ministeri de Sanitat han assegurat que serà a partir d’aquest dilluns, un cop acabat l’estat d’alarma, quan les comunitats autònomes podran establir regulacions més restrictives que, en tot cas, es negociaran en els consells interterritorials amb el govern central.