Les barcelonines Helena Ros i Marta Torrella són dues “millennials” que, en lloc de fer trap o reagge, han fundat un grup de folk tronadet i gregorià progressiu. Amigues des de l’escola, van cantar juntes en un cor i van estudiar en centres com l’ESMUC o l’Orfeó Català, on van poder treballar l’instrument que millor les caracteritza: la veu. Fa un any i mig van presentar-se en societat com a Tarta Relena, un duet inclassificable que s’atreveix amb el grec o el llatí. Ara, després d’un primer disc a finals del 2019, han aprofitat el confinament per treure un EP, i avui seuen a l”Àrtic’, on no podem assegurar-los que farem l’entrevista en una llengua morta, però sí que es podran expressar amb la seva pròpia veu.
Català, castellà… grec i llatí
Tarta Relena té una proposta poc habitual en el paisatge musical català. Les seves cançons, interpretades a cappella, recullen la tradició musical de la Mediterrània i de les seves riberes, els seus sons, les seves aromes… i els seus idiomes. I si el bressol de les cultures del nostre mar és, en bona part, llatí i grec, també ho són alguns dels seus temes, cantats en la llengua de l’imperi romà o de la Grècia antiga. Cançons que mesclen tota la tradició del folk amb la modernitat de l’electrònica.
“En cantar juntes tenim com una sensació de plenitud molt estranya que, a mi, per exemple, no m’ha passat cantant amb altra gent. Com si els harmònics de la veu de la Marta i els meus fessin una esfera prou completa”
El confinament de les Tarta Relena
El 2019, les Tarta Relena van guanyar el Premi Enderrock al millor disc de folk i el Premi Calàndria del web Núvol, van oferir concerts per tot Catalunya i van fer-se un nom en la música de casa nostra. Aquest 2020, s’iniciava amb una trentena de concerts i les expectatives de treure un segon EP i començar a treballar en un LP… Tot plegat s’ha vist afectat pel confinament del coronavirus. Els concerts s’han ajornat o cancel·lat, l’activitat musical s’ha vist aturada, el mercat de la música ha patit una frenada i el seu EP ha hagut de sortir confinat.
“Vam tenir com una mica aquesta idea de treure-ho en mode confinat, que li vam dir nosaltres, perquè era l’única cosa que ens feia sentir una mica còmodes amb el fet d’haver estat tot un any treballant amb un disc que és molta feina i després posar-ho a l’Spotify com si no hagués passat res. (…) I el que ens va passar és que, en dues hores, el dia que vam treure el disc vam fer més diners que en tot un any a Spotify.”
Tot això ha fet que la formació barcelonina hagi publicat aquest ‘Intercede pro nobis’ a les xarxes i de pagament, per tal d’intentar apagar una mica les conseqüències econòmiques d’aquesta crisi, que ha deixat la seva agenda a zero. Ara que tornem a una certa normalitat, ben aviat les veurem sobre un escenari, al Sala Barcelona.