L’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas, ha posat la lupa en la Gran Via de les Corts Catalanes i, en una entrevista al ‘bàsics’, ha admès que un dels seus objectius és deixar-ne encarrilada la transformació perquè, així, es reurbanitzi el pròxim mandat. Per a Buhigas, l’artèria “necessita clarament una repensada”, per convertir-la en un carrer més amable i on el transport públic tingui més protagonisme.

De fet, l’arquitecta en cap del consistori ha posat d’exemple les intervencions que s’han anat fent a les avingudes Diagonal i Meridiana i ha ressaltat que a la Gran Via “només hem fet Glòries”. La plaça, a més, li genera dubtes pel fet de ser un espai molt obert i el túnel tampoc no l’acaba de convèncer: “La solució del segle XXI no és tapar els carrers, sinó domesticar-los. El soterrament és d’una altra època, però ja està fet i ho celebrem”.

També sobre la Gran Via, Buhigas ha afegit que és l’avinguda més metropolitana de la ciutat i que, tot i així, “té respostes molt diferents al llarg del carrer”.

“Les voreres estan plenes de trastos”

Pel que fa als eixos verds de l’Eixample i a les pacificacions, ha defensat que ara és moment d’analitzar com funcionen i establir en quins llocs són útils i en quins no. L’arquitecta de l’Ajuntament creu que Barcelona necessita “un llibre d’estil” per ordenar les diferents maneres d’intervenir en la via pública. S’ha mostrat partidària de fer espai a les voreres: “Potser buidant-les, el vianant descobreix que té lloc. Ara estan plenes de trastos”, ha sentenciat.

Considera que a la ciutat hi ha dues maneres d’intervenir a l’espai públic que s’han consolidat: “Tallar carrers com un fuet per posar terrasses, aparcaments, carrils bici…” i espais de plataforma única, on no hi ha codi “i campi qui pugui”. “Tot això s’ha d’endreçar, s’ha de decidir on ho col·loquem”, ha dit.

En l’entrevista, Buhigas també ha parlat del projecte per recuperar interiors d’illa, una de les banderes del govern de Jaume Collboni. Segons ella, se n’estan buscant no tan sols a l’Eixample o Sant Martí, sinó també a la resta de districtes de la ciutat. “El plantejament de l’alcalde, i jo li recullo el guant […], és aportar accessibilitat a aquests espais, fer-los més amables i posar-hi verd en la mesura del possible. La idea de viure en un context amb menys aigua l’haurem d’anar assumint”, ha reflexionat.

“La Sagrada Família no és un dels meus edificis preferits”

Durant el primer mandat d’Ada Colau, el regidor socialista d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdol, va qualificar la Sagrada Família de “mona de Pasqua”. Buhigas no s’hi ha referit en aquests termes, però ha apuntat que “no seria un dels meus edificis preferits”. Pel que fa a l’homenatge a Ildefons Cerdà, ha assegurat que se li trobarà el lloc idoni a Barcelona i es resoldrà abans de finals del mandat.