La transformació de la Gran Via a les Glòries fa un pas endavant per convertir-se en un passeig verd. La Comissió de Govern ha aprovat definitivament el projecte per reurbanitzar la Gran Via entre els carrers de Badajoz i Bilbao. L’espai, que va quedar alliberat del trànsit amb l’obertura del túnel de les Glòries, tindrà una gran arbrada de 21 metres d’amplada i zones d’estada. Les obres començaran a principis del 2024.

Amb un pressupost d’11,41 milions d’euros, els treballs de la primera fase es faran a la part muntanya del passeig. S’allargaran un any i quan acabin, s’abordarà l’àmbit mar de la Gran Via. En aquesta banda caldrà desdoblar les vies del tramvia. Aquesta segona fase es preveu que acabi a la primavera del 2026.

Un passeig verd amb 400 arbres

Aquest tram pacificat de la Gran Via ja es va urbanitzar fa més d’un any de forma provisional amb l’anomenat urbanisme tàctic: pintura de colors al paviment, zones d’estada i mobiliari nou. També es van instal·lar màquines per fer esport i dues tirolines, una de les quals, accessible. Amb l’actuació definitiva, però, es pretén consolidar el tram en un nou passeig ciutadà, verd i connectat entre barris.

El passeig, que naixerà al centre de la Gran Via, tindrà 21 metres d’amplada. S’hi plantaran 400 arbres per guanyar ombra i delimitar les zones d’estada. A la banda on hi ha els edificis d’habitatges, la vorera actual, de 5,25 metres, s’ampliarà fins als 7,35 metres. Un carril en plataforma única integrarà el pas de bicicletes, el trànsit veïnal i els vehicles de serveis com la neteja i emergències.

A la banda del centre comercial, hi haurà una vorera de quatre metres, un carril de trànsit local i bicis i un espai per al tramvia desdoblat i busos. Les cruïlles amb els carrers de la Sèquia Comtal, Llacuna o la rambla del Poblenou, entre d’altres, seran espais amplis per afavorir els usos socials.