L’Ajuntament fa autocrítica i reconeix que ha reaccionat tard a l’hora d’intentar evitar que s’enderroquin les casetes del carrer de l’Encarnació. En una entrevista al ‘bàsics’ el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ho ha dit ben clar: “No vam tenir reflexos a iniciar les converses molt abans”. De fet reconeix que es va assabentar de l’enderroc al mateix temps que els veïns.

 

També explica que com que la propietat complia tots els requisits legals per tirar a terra les cases, “en una ciutat tan gran, acaba sent un tràmit ordinari i aquí no vam ser capaços de veure que ja no estàvem en una situació ordinària sinó en una situació molt extraordinària“. Per això apunta com a lliçó a aprendre d’aquest cas que cal millorar la detecció de casos com aquest i alhora posar fil a l’agulla per actualitzar la catalogació del patrimoni de barris com la Vila de Gràcia.

“Caldrà entendre quin és el millor projecte possible”

Després de reunir-se amb la propietat de les casetes d’Encarnació, Badia pràcticament descarta convertir aquests edificis en equipaments. També confirma que, per les seves dimensions, l’alzina centenària no es pot trasplantar en una altra ubicació i deixa entreveure que salvar les construccions serà molt complicat. Per això, avisa que caldrà cedir i “intentar entendre que és una situació complexa, en què hi ha drets consolidats i tots hem de fer aquest esforç per cedir en algunes coses i per entendre quin és el millor projecte possible davant d’una situació no desitjada”.

Tot i així, Badia assegura que “la primera proposta és intentar salvar-ho tot” però hi afegeix que “si això no és possible, haurem d’introduir altres elements que puguin tancar aquest acord”. En aquest sentit, explica que si a les casetes es construeixen pisos, demanaran que una part part puguin ser de lloguer assequible.