L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat de “desastre” el sistema de protecció de menors de la Generalitat. La crítica arriba després que en l’esfera política s’hagi vinculat l’agressió al metro a Santa Coloma de Gramenet amb l’allau de nois no acompanyats que han arribat a Catalunya els últims mesos i que ha col·lapsat els centres especialitzats. Dos dels autors dels fets podrien ser menors, tot i que la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut ja ha descartat que siguin tutelats.

Colau ha recordat que aquests joves de menys de 18 anys i sense referents familiars són competència exclusiva del govern català, que en té la tutela, i ha assegurat que “és evident” que el sistema no està preparat per absorbir-los. “Estem parlant de menors que, en molts casos, han arribat aquí després d’una trajectòria dura i necessiten assistència per tenir una segona oportunitat”, ha recalcat l’alcaldessa.

D’altra banda, Colau ha dit que comparteix la preocupació de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet però ha insistit que no s’ha de vincular aquest col·lectiu amb la delinqüència i els furts. Ara bé, segons ella, les deficiències del sistema poden provocar que alguns acabin en grups de delinqüents. És per això que demana una acollida adequada i un servei de qualitat tant a la Generalitat com a l’Estat espanyol.