Des de l’1 de novembre, els Mossos d’Esquadra han intensificat la seva presència al districte de Ciutat Vella per prevenir la venda de drogues i incrementar la percepció de seguretat, tal com explica el sergent del Grup de Delinqüència Urbana dels Mossos d’Esquadra al districte, Carles Redondo. Es realitza a tots els barris del districte, tot i que es focalitza molt al Raval ja que, segons el sergent, és el barri més castigat pels narcopisos i el tràfic de substàncies estupefaents.

En el dispositiu hi participen, d’una banda, agents d’ordre públic, que patrullen a peu i identifiquen i escorcollen possibles sospitosos de cometre delictes de salut pública o activitats relacionades.  “No és un dispositiu que busqui un nombre elevat de detencions, sinó el que busca són identificacions per si porten algun tipus de substàncies, algun tipus d’arma, i evitar possibles agressions”, explica el sergent. De fet, en dos mesos, hi va haver almenys una desena d’apunyalaments al Raval.

Escorcoll dels Mossos

Segons Redondo, els Mossos coneixen la major part dels delinqüents que es mouen pel barri. De fet, diu que “molts dels delinqüents de la ciutat viuen en aquest districte”. Explica que identifiquen, sobretot, persones drogodependents i delinqüents habituals que poden cometre altres delictes com furts o robatoris.

D’altra banda, en el dispositiu també hi ha agents del Grup Regional de Motos de Barcelona, coneguts com a Guilles, que realitzen un patrullatge mòbil i per tant més immediat i efectiu, per exemple, per atrapar furts “in fraganti”. I finalment també hi ha agents de l’Àrea de Seguretat Ciutadana, que s’encarreguen d’informar els veïns i comerciants de les diferents actuacions policials.

Dispositiu en marxa des de Tots Sants

El dispositiu es va desplegar l’1 de novembre, just després de la macrobatuda en què van desmantellar la banda criminal que dominava més narcopisos del districte. Al llarg de l’operació, en què també va participar la Guàrdia Urbana, van detenir una cinquantena de persones i van tancar 25 narcopisos, dos locals de venda i 13 domicilis.

El desplegament dels Mossos d’Esquadra al districte es va acordar en la darrera Junta de Seguretat Local. Finalment i després de molta insistència per part de l’alcaldessa, Ada Colau, el Departament d’Interior va anunciar una redistribució dels agents de la ciutat per poder incrementar la seva presència al districte de Ciutat Vella.