Els veïns que viuen a la zona sud de Sant Andreu suporten des de fa més de 10 anys olors fortes desagradables quan bufa el vent de mar. Segons confirma l’Ajuntament, la causant d’aquestes pudors és una fàbrica de pinsos que fa servir productes carnis per elaborar els seus productes. Els veïns exigeixen a l’Ajuntament que actuï per posar fi a aquesta situació tan incòmoda.

Sant Andreu tanca les finestres quan bufa el vent

Els dies que bufa el vent de l’est els veïns de la zona sud de Sant Andreu no poden obrir ni les portes dels balcons ni les finestres. Si ho fan, expliquen, la casa se’ls omple d’una pudor persistent i molt desagradable. “És una olor com de morro fregit però estranya, com de cremat ranci. Una olor que la sents i ràpidament penses que no pot ser bona per a la salut perquè et costa respirar”, explica la veïna de Sant Andreu Sud, Ana Ramírez.

Les queixes van començar fa 10 anys

La queixa no és nova. L’any 2008 un veí del barri ja va posar la primera reclamació a l’Ajuntament. Des d’aleshores, l’Associació de Veïns de Sant Andreu Sud ha investigat d’on venen les pudors i ha traslladat les seves sospites a l’Ajuntament. La presidenta de l’entitat veïnal Cristina Galán ho explica així: “Creiem que les olors surten de la fàbrica Prograsa, situada al carrer de la Via Trajana, 58, al barri de la Verneda i la Pau”.

L’Ajuntament insta Prograsa a resoldre el problema

L’Ajuntament ha confirmat a betevé que, en la darrera inspecció, els tècnics han detectat el problema i s’està treballant per resoldre’l. Els serveis tècnics municipals han fet una inspecció que conclou que Prograsa té totalment adaptada la maquinària que fa servir. De fet, les màquines incorporen els filtres que la normativa exigeix i funcionen bé. Tot i això, la fàbrica té una sala que es fa servir com a àrea de treball del personal on no hi ha instal·lat el sistema de ventilació i de filtres adequat. Per això, es creu que és en aquesta sala on s’acumulen les olors de la fàbrica que surten fora quan s’obren les portes. Els responsables de l’empresa ja han estat informats sobre les diferents actuacions que han de dur a terme en aquesta sala per tal d’evitar la fuita d’olors a l’exterior.