Al Notícia Oberta dedicat a l’estat del sistema judicial espanyol, l’exmagistrat i advocat Elpidio José Silva ha acusat el Consell General del Poder Judicial de ser el “cavall de Troia dins del sistema democràtic de separació de poders a Espanya” i ha afegit que “no hauria d’existir”. Silva també ha carregat contra el Tribunal Suprem i ha qualificat la seva actuació en relació a l’impost sobre les hipoteques com “una de les aberracions més grans de la història judicial europea.” Uns fets que, segons ell, s’haurien d’investigar. En la mateixa línia, pel que fa al procés català, ha estat contundent i ha manifestat que “hi ha indicis d’una prevaricació continuada en la manera en què s’ha realitzat l’esquema de persecució penal a través de l’aparell judicial”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Elpidio José Silva sobre el TS: ‘És una de les aberracions més grans de la història judicial europea'” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/elpidio-jose-silva-hipoteques-tribunal-suprem/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

La petjada del franquisme 

Silva considera que “el problema del sistema judicial espanyol té a veure amb una mentalitat jurídica que segueix sent franquista tant en la seva metodologia, com en la manera d’entendre els casos i l’exercici de l’advocacia”. En aquest sentit, apunta que el sistema judicial té una cultura amb poca capacitat d’adaptació als nous temps i que això explica, en part, la llosa del franquisme en el món del dret.

Sistema d’oposicions irregular

L’autor de “La justicia deshauciada. España no es país para jueces” ha estat molt crític amb el sistema d’oposicions a la judicatura. Ha denunciat que els aspirants a jutges compareixen davant un tribunal anomenat de l’oposició, en què “canten temes” sense ser gravats. Silva considera que aquest mètode és “una pallassada en la qual has repetir textos de memòria”. A més a més, “és impossible que el veredicte sigui objectiu” donat que no hi ha arxius digitalitzats d’aquestes proves i, per tant, “posteriorment no es pot fer un contrast objectiu del perquè se suspèn o s’aprova als opositors”. Un sistema que és una “bogeria institucional”, ha sentenciat.