Catalunya és una de les sis regions europees que participen en el projecte ANYWHERE, per crear una plataforma digital que permeti anticipar la resposta a les catàstrofes naturals i als fenòmens meteorològics extrems. El projecte està coordinat per la UPC i la versió catalana és l’A4CAT (Anywhere for Catalonia). Aquesta eina permet integrar totes les dades de què disposa avui Protecció Civil (el Servei Meteorològic de Catalunya, l’ACA, les trucades al 112, etc.) i les creua amb la situació sobre el territori d’espais “crítics” com hospitals, centres de gent gran o escoles. Actualment el A4CAT és en fase de proves al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

L’objectiu de l’A4CAT és aconseguir una resposta ràpida i efectiva davant els fenòmens meteorològics extrems, cada cop més freqüents arran del canvi climàtic, i poder-los afrontar de manera que se’n redueixin els efectes socials, ambientals i econòmics sobre la població. Així, Protecció Civil pot emetre avisos automatitzats i alertes per protegir la població. Durant la presentació de l’aplicació, els responsables d’Interior, han posat com a exemple els darrers episodis de pluges intenses a les terres de l’Ebre o a Mallorca. El conseller Miquel Buch, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans a fer cas a les recomanacions Protecció Civil, en cas d’episodis extrems. Ha assegurat que “en aquest país, el nombre de morts més elevat davant una inundació són persones que circulaven en cotxe”.

Presentació A4CAT

Controlar les nevades a la carretera i els càmpings en zones inundables

La prova pilot del projecte ANYWHERE es va posar en marxa a l’octubre a sis regions europees, entre les quals hi ha Catalunya, Gènova (Itàlia), Savònia del Sud (Finlàndia), el cantó de Berna, als Alps (Suïssa), la regió de Rogaland (Noruega) i l’Alta Còrsega (França). En el cas de Catalunya es treballa en una eina per al Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC) per preveure l’afectació de les carreteres en cas de nevades amb prou antelació com per plantificar rutes alternatives per a camions. L’última vegada que Protecció Civil va prohibir la circulació de camions en un episodi de nevades hi va haver moltes crítiques del sector que la van considerar desproporcionada.

També s’ha desenvolupat una eina per prevenir pluges, riuades i inundacions que puguin afectar càmpings situats en zones inundables.

A4CA eina d'emergències