Aquest dilluns l’Ajuntament i la propietat de les finques de les casetes i l’alzina del carrer de l’Encarnació, Encarnació Invest SL, s’han reunit a la seu del districte de Gràcia per estudiar possibles alternatives a l’enderroc. Durant la trobada, els veïns han organitzat una seguda popular a la plaça de la Vila per continuar pressionant perquè aquest espai es conservi. L’Ajuntament informarà els veïns a partir de les 18 h del resultat de la reunió.

Un dels concentrats, de l’entitat Gràcia, cap on Vas, ha denunciat que “el catàleg arquitectònic de Gràcia fa aigües” i espera que el cas de les casetes de l’Encarnació no es torni a repetir en un futur amb altres finques que no estan catalogades.

L’alarma entre els veïns es va disparar aquest dijous, quan van començar els primers treballs d’enderroc a l’interior de les cases situades als números 13, 15 i 17 i es van talar alguns arbres del jardí. L’endemà van organitzar una concentració per impedir el treball d’operaris i màquines. Els veïns van aconseguir accedir a l’interior de les finques i ocupar-les simbòlicament.

La mobilització va paralitzar temporalment l’enderroc de les dues cases i la tala de l’alzina bicentenària. El regidor del districte, Eloi Badia, va anunciar la reunió entre l’Ajuntament i la propietat, tot i que aquesta disposa dels permisos d’0bra i les cases no estan dins el catàleg de patrimoni arquitectònic.

Els veïns presenten instàncies

Els veïns s’han organitzat en la plataforma Salvem l’Alzina i també han fet una presentació massiva d’instàncies individuals a la seu del districte. Han reclamat formalment que s’aturin les obres definitivament, i que s’integri dins del Catàleg d’arbres d’interès local l’alzina bicentenària. A la vegada han demanat que les finques afectades entrin en el Catàleg de patrimoni arquitectònic de Gràcia.

Per a aquest dilluns també han organitzat un taller infantil per saber quants anys tenen els arbres a càrrec dels pares i mares de Gràcia. A les 19 h també s’ha convocat una assemblea veïnal sota l’alzina.

L’oposició també pressiona

Des de l’oposició, el president del Grup Municpal del PDeCAT, Xavier Trias, i el regidor del PSC Daniel Mòdol critiquen que el govern fa tard. Trias ha demanat al consistori que les compri per fer-hi equipaments. Per la seva banda, Mòdol considera que cal mirar què es pot fer, però alerta que segurament l’Ajuntament arriba tard.

La síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, també s’ha mostrat preocupada per la pèrdua d’identitat dels barris i ha demanat que es revisin els catàlegs de patrimoni municipal.