L’actriu i cantant Paula Jornet és als teatres amb ‘Qui estigui lliure’, a La Villarroel, i amb ‘Família (im)possible’, a la Sala Flyhard, i avui ens en ve a parlar a l”Àrtic’.

L’amistat en un descampat

La Carla, l’Àlex i el Pol són amics inseparables des de petits. La seva adolescència i la primera joventut l’han passat trobant-se en un descampat, una zona en runes que, per a ells, és com la seva llar. Però les coses han començat a fracturar-se: el Pol té problemes per assumir que és gai i ho paga enfrontant-se a desconeguts en discoteques d’ambient; la Carla, el personatge de Paula Jornet, batalla per aconseguir que l’especulació immobiliària s’acabi i, l’Àlex, ha passat un any a la presó, complint condemna per una agressió homòfoba. Ara tots tres es tornen a trobar, però tot ha canviat.

“Què vol dir el perdó, també? M’ha fet plantejar-m’ho a mi també com a persona. Perquè pots acceptar, penso que si un amic meu fes una cosa així, o qualsevol agressió de qualsevol tipus, pots arribar a acceptar, pots arribar no a compartir però a entendre, pots arribar a sentir pena per la persona, però fer veure que no ha passat jo crec que és impossible. Sí, és complicat i crec que no tenim tampoc la resposta correcta.

L’ètic i correcte és dir: ‘No, no el perdono i adeu’. Però si és l’única persona que tens, en qui pots confiar i et quedes tu també orfe d’això, que és el que li passa a la Carla, al personatge, doncs és dur, és dur.”

Paula Jornet
Paula Jornet

Amb ‘Qui estigui lliure’, el jove dramaturg i director Xavi Buxeda reflexiona sobre les diverses cares de la violència i de l’odi que travessen la societat. L’homofòbia, el masclisme o l’especulació immobiliària són els motors d’un text honest i pessimista que interpreten Paula Jornet, Pau Escobar i Nil Cardoner, i que es pot veure a l’Off Villarroel fins al 13 de febrer.

Una família possible

La Clàudia (Paula Jornet) és una jove que presenta la seva parella, l’Èric, als seus pares. Però tot i que la Sara i l’Albert diuen que són molt oberts i molt progressistes, el fet que el seu gendre sigui un noi trans els costa molt d’acceptar. I un cop s’adonen de la poca empatia que han demostrat i sembla que tot es posa a lloc, la Clàudia els comunica que seran avis, però que qui portarà l’embaràs al seu ventre serà l’Èric.

Paula Jornet

El text de Carol López vol visibilitzar les reivindicacions de la comunitat trans i els diversos models de família que proposa el moviment LGBTQI+ amb l’ajuda d’Ion Bermúdez, un escriptor, traductor i activista que interpreta l’Èric. Al seu costat, Paula Jornet, Dolo Beltrán i Jordi Peláez completen el repartiment d’aquesta ‘Família (im)possible’ que serà a la Flyhard també fins al dia 13.

“L’Ian Bermúdez, que és l’actor que fa d’Èric, també ens ha ajudat moltíssim, de dir, d’acord, com ho fem, això? Ell és trans i jo crec que hi havia, en part, si passava el filtre de l’Ian, era d’acord, perfecte, ho estem fent bé. Perquè és clar, nosaltres, la resta d’equip, som, com diu la Dolo a la funció, uns hetero cis de merda.”

Paula Jornet

El present (i el futur) de Paula Jornet

Amb 25 anys i una llarga i precoç carrera al darrere, la vallesana Paula Jornet ja és una de les actrius del nostre present… amb més futur per davant. Nascuda a Sant Cugat del Vallès i formada a l’Escola Eòlia, però també a l’universitat Saint Martin’s de Londres o a l’estudi de la Laura Jou, amb només 13 anys ja robava escenes a companys molt més veterans des del restaurant de ‘La Riera’. Més tard, va remarcar ‘La importància de ser Frank’ i va viure ‘La nit de la Iguana’ des d’un escenari teatral, mentre ens presentava un alter ego musical, la Pavvla, amb qui ja ha publicat dos discs i ha tocat, fins i tot, al Primavera Sound.

Ara, aquesta intèrpret tot terreny que ha representat les angoixes de la generació Z des del TikTok torna a capbussar-se en les problemàtiques i les reivindicacions de la joventut actual, ja sigui des d’un descampat amb aroma de paradís d’infantesa com des d’una família enfrontada a la trampa del pensament binari. I per tot plegat avui seu amb nosaltres a l”Àrtic’, on sabem que veus com la seva són de les que han vingut per quedar-se.