S’ha estrenat a la Sala Gran del TNC ‘La nit de la iguana’, de Tennessee Williams. La directora Carlota Subirós (ja va dirigir un Williams al TNC) signa la traducció del text. És una gran producció amb un repartiment de luxe, encapçalat per Joan Carreras, Nora Navas, Marcia Cisteró i Lluís Soler.

Es tracta d’una obra amb un referent cinematogràfic de pes -el film que va dirigir John Houston amb Ava Gardner, Richard Burton, Deborah Kerr i Sue Lyon-, a la qual Subirós ha volgut apropar-se més. Segons la directora, al text de Williams hi ha temes que el film deixava de banda, com el context històric. De fet el film situava l’acció als anys 60, mentre que l’obra transcorre el 1940, en ple apogeu del nazisme.

Joan Carerras és el reverend Shannon

El muntatge dona més rellevància a personatges que a la pel·lícula quedaven en un segon pla. Segueix, però, girant al voltant de la lluita interna del turmentat Shannon (Joan Carreras), un reverend expulsat temporalment de la seva parròquia que es dedica a fer de guia turístic.

“Ell vol tornar a l’Església, però les eleccions vitals que pren l’estan duent per un altre camí”, explica Carreras. L’acció transcorre a l’hotel on Shannon du un grup de turistes, regentat per la seva amiga Maxine (Nora Navas). Shannon té un afer amb l’adolescent Charlotte, neboda de la líder del grup de turistes.

Guanyen importància respecte al film el personatge de la pintora Hannah (Marcia Cisteró), que atenua del desequilibri emocional del protagonista, i el seu pare, un poeta nonagenari entestat a percaçar els versos definitius (Lluís Soler). També els cambrers mexicans, que al film tenien un paper testimonial.

L’obra es represernta entre l’11 de febrer i el 28 de març.