Pablo Hasél ha entrat a presó per un vídeo que es pot trobar fàcilment al YouTube sobre Joan Carles I -la justícia encara no ha decidit si retirar-lo- i 64 piulades entre el 2014 i el 2016 que denunciaven la corona, per exemple, “El mafiós del Borbó de festa amb la monarquia saudí, entre qui financen EI queda tot” o “Anomenen banda criminal a grafiters i no a la monarquia. Quin estat tan demencial”. Pablo Hasél entrarà a presó per complir dues sentències de l’Audiència Nacional que sumen una condemna de dos anys i nou mesos de presó. Des de fa anys que la cultura ha mostrat el seu suport a Pablo Hasél i des de la seva entrada a la presó s’han sumat els suports i les manifestacions culturals.

Institucions culturals: un clam a favor de Pablo Hasél

El clam de la cultura en contra de l’empresonament de Pablo Hasél és dels més contundents que s’han fet des de la restauració de la democràcia, de fet, el raper és el primer músic empresonat a Espanya per les seves cançons des de la fi de la dictadura franquista. L’Acadèmia Catalana de la Música ha demanat l’indult de Pablo Hasél i convoca per dijous, 18, a les 16 h un acte reivindicatiu a la plaça del Rei de Barcelona. El Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional de CatalunyaL’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu també van emetre un comunicat conjunt a favor de la llibertat d’expressió i Pablo Hasél i recordaven les paraules de Fabià Puigserver, que va afirmar que “sense llibertat d’expressió no hi ha democràcia”.

Grafits, artistes i trap

Ja fa una setmana que van començar les protestes i els comunicats a favor de Pablo Hasél. Joan Manuel Serrat, Paco León, Luis Tosar, Willy Toledo, Melani Olivares, Ismael Serrano, Alba Flores o Fermín Muguruza són alguns dels més de 200 noms de personalitats del món de la cultura que van mostrar el seu suport a Pablo Hasél en un comunicat. El cantant de trap C. Tangana i Amnistia Internacional també van emetre un vídeo per denunciar la vulneració del dret a la llibertat d’expressió i l’empresonament de Pablo Hasél.

L’artista Roc Blackblock pintarà un segon mural de suport al raper Pablo Hasél al Parc de les Tres Xemeneies, després que l’Ajuntament esborrés per error el primera que va fer. Sota el lema “Totes som Hasél, contra la censura i l’autocensura” un grup d’artistes tornaran a pintar el mural el proper diumenge, 21, a les 12h i conviden altres barris i municipis a sumar-s’hi.

No Callarem: ‘Los borbones son unos ladrones’

El 2018, la plataforma No Callarem va preparar una setmana de mobilitzacions i actes culturals a la presó Model i amb la participació de Valtonyc, Pablo Hasél i Elgio (ex-Insurgencia) que van culminar amb el llançament de la cançó i que ja s’ha convertit en un himne: ‘Los borbones son unos ladrones’. El tema i el videoclip el firmaven noms de l’escena del rap com Frank T, Elphomega, Rapsusklei, Zoo, Def Con Dos, Tribade, La Raíz, Homes Llúdriga, Los Chikos del Maíz i Noult però també grups de l’escena catalana com Txarango, Gossos, KOP, Pirat’s Sound Sistema, Smoking Souls, El Niño de la Hipoteca, entre d’altres.

Tot va començar…

Tot va començar el 2015 amb la reforma del Codi penal i la llei de protecció de la seguretat ciutadana que la societat va resumir en dues paraules ‘Les lleis mordassa‘. Al llarg d’aquest sis anys, unes 75 persones han estat condemnades per enaltiment del terrorisme a penes de privació de llibertat i inhabilitació, tot i que el nombre ha anat disminuint en els anys. Alguns d’ells prou coneguts, com César Strawberry, los Titiriteros, Cassandra o un raper que va escollir una via diferent a la de Pablo Hasél, Valtonyc, que va ser condemnat a tres anys i mig per l’Audiència Nacional i va decidir marxar a Bèlgica.

Pablo Hasél és el primer músic empresonat a Espanya per les seves cançons des de la transició. La llei mordassa ho ha canviat tot perquè les cançons d‘Albert Pla, ‘Carta al Rey Melchor’ (1992) o el ‘Jo vull ser rei’ (1994) d’Els Pets podrien ser exemples de com durant molts anys no passava res. El cantant d’Els Pets, Lluís Gavaldà, cantava “Tan avorrit està envoltat per una colla de llepons suant infal·libilitat com un cacic o un dictador“.