Pablo Hasel

La detenció de Pablo Hasél aquest dimarts al matí a la Universitat de Lleida, on es trobava des de dilluns, ha generat rebuig social, polític i també des del món cultural. Diversos espais han emès comunicats per denunciar els fets. De forma conjunta, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori i el Palau de la Música han reiterat el “compromís a favor de la llibertat d’expressió”. En el text donen suport “a les persones a qui es vulneri aquest dret” i fan seves les paraules de Fabià Puigserver, que va afirmar que “sense llibertat d’expressió no hi ha democràcia”.

També altres espais, com la Sala Beckett, han expressat la “indignació i disconformitat” amb l’empresonament de Pablo Hasél i van més enllà. En un comunicat denuncien les “múltiples actuacions judicials, legislatives i judicials que en els darrers anys s’estan practicant a Espanya contra la llibertat d’expressió”.

250 artistes, contra l’empresonament

Fa poc més d’una setmana 250 artistes de dins i fora de Catalunya van fer públic un manifest a les xarxes, amb l’etiqueta #ElArteConPabloHasel per denunciar les acusacions contra el raper. En el comunicat demanaven que s’expulsés del Codi penal aquest tipus de delictes. Entre els signants, hi havia grups musicals com Vetusta Morla; directors de cinema com Pedro Almodóvar, i actors com Javier Bardem, Guillermo Toledo, Luis Tosar o Álvaro Morte.

Fa pocs dies, diversos artistes també van mostrar el suport a Hasél pintant murals al Parc de les Tres Xemeneies. Un, amb la imatge del rei emèrit Joan Carles, va provocar polèmica perquè va ser esborrat pels serveis municipals.

De fet, l’artista del mural esborrat ja ha anunciat que en pintaran un de nou diumenge, 21 de febrer. I aquest dimarts a la tarda s’ha convocat una manifestació de rebuig.