L’artista Roc Blackblock ha confirmat a betevé que aquest diumenge, 21 de febrer, pintarà un segon mural de suport al raper Pablo Hasél al Parc de les Tres Xemeneies. Serà una acció col·lectiva, juntament amb altres artistes, i conviden altres barris i municipis catalans a sumar-s’hi.

Amb aquest gest de tornar a pintar el mural, Blackblock vol donar suport al raper, que aquest dimarts ha estat detingut a la Universitat de Lleida. Tot i això, ha assegurat que no serà el mateix mural amb la cara del rei emèrit que va ser esborrat per una brigada de neteja municipal, ni tampoc al mateix mur. La neteja del mural va generar crítiques de nombrosos sectors i les disculpes del govern municipal.

En un manifest conjunt, els artistes que participaran en l’acció de diumenge afirmen que no poden ni volen quedar-se de braços plegats davant l’empresonament de Hasél. Per això conviden a tothom a “prendre els carrers” amb les eines de creació, i a no deixar-se intimidar davant la censura per exigir la llibertat del raper.

“Han obert la caixa dels trons”

En una entrevista a betevé, Blackblock ha explicat que l’empresonament de Hasél “obre la caixa dels trons”. Considera que això és el que passa “quan s’imposa la realitat a cops de porra i de presó”. L’artista creu que la coacció de les llibertats genera més urgència en la gent per sortir al carrer a reaccionar. Sobre la detenció de Hasél, assegura que no està sorprès perquè tenia “poca esperança” que el sistema judicial canviés d’opinió. “Estàvem esperant que passés”, reconeix.

L’artista considera “representatiu” del moment actual que la detenció s’hagi produït justament dins d’una universitat. “Hem vist la imatge d’un cos de repressió que irromp de matinada a una universitat”, relata. Segons Blackbloc, això “ens retorna als períodes més foscos de la nostra història“.

El mural nou el pintarà Blackblock i altres artistes diumenge, 21 de febrer.