(ACN) L’Ajuntament de Barcelona ha condemnat la pena de presó imposada al raper Pablo Hasél per les lletres de les seves cançons. Així ho recull una proposició de Junts per Catalunya que s’ha aprovat aquest dimecres a la Comissió de Presidència amb el suport de BComú, PSC i ERC i els vots contraris de Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi. El text, pactat amb el govern municipal, també reclama que es modifiqui el Codi penal i que es restitueixi el mural en defensa de Hasél, que era crític amb el rei emèrit i que es va esborrar a les Tres Xemeneies.

El redactat final inclou promoure la modificació del Codi penal perquè els delictes relacionats amb la llibertat d’expressió només se sancionin si suposen un risc per a l’ordre públic o inciten a la violència, però que en cap cas impliquin una pena de presó, com la imposada al cantant Pablo Hasél. Durant el debat, Jordi Martí (Junts) ha criticat que la llei mordassa segueixi vigent i ha assegurat que la iniciativa presentada “no és una qüestió de dretes o d’esquerres”, sinó “sobre llibertat d’expressió”.

Elisenda Alamany (ERC) ha assegurat que “Espanya no és una democràcia plena” i ha apuntat que la judicatura és “més pròpia d’una altra època”. Per contra, Paco Sierra (Cs) ha negat que a Espanya no hi hagi llibertat d’expressió i ha insistit que si Hasél és a la presó perquè “s’ha saltat la llei”. Josep Bou (PP) ha recitat algunes frases del raper, com ara “No me da pena tu tiro en la nuca pepero” i ha posat en dubte que se’l pugui defensar, tot i que ha donat suport a la llibertat d’expressió. Manuel Valls (BCN Canvi) també ha denunciat les lletres i els tuits del cantant lleidatà i ha lamentat que es qüestioni una resolució judicial.

Condemna dels aldarulls

La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) no s’ha referit concretament al cas de Hasél i s’ha limitat a dir que la modificació del Codi penal és “imprescindible” i que per això a Madrid ja s’hi està treballant. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra (BComú) ha defensat que cal una renovació de la cúpula judicial i ha acusat l’Audiència Nacional d’actuar “amb una doble vara de mesura”. També ha indicat que l’enduriment del Codi penal que ha suposat l’ingrés a presó de Hasél va ser impulsat pel PP sense l’oposició de Convergència.

La majoria dels grups han aprofitat la seva intervenció per condemnar els aldarulls d’aquest dimarts a la nit a Barcelona i altres municipis de Catalunya. Entre les que han estat més contundents destaca Bonet, que ha assenyalat que “cap causa ho justifica”.