Josep Valtònyc s’ha convertit en un dels rapers més famosos del moment per motius que van més enllà dels artístics. La suposada violència de les seves cançons el van dur a ser condemnat per l’Audiència Nacional a tres anys i sis mesos de presó per injúries al rei d’Espanya i enaltiment d’ETA i els Grapo. Aquest fet, que tenia lloc a principis de febrer de l’any passat, va aixecar molta polèmica i va desembocar en el posterior exili del mallorquí a Bèlgica, una retirada que, encara ara, es manté.

Avui, 18 de desembre, Valtònyc fa 25 anys i a l”Àrtic’ hem tingut l’oportunitat de connectar amb ell i conversar sobre la seva situació, així com també per parlar del darrer treball que l’artista ha creat des de l’estranger. El raper mallorquí confia que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemni l’Estat espanyol pel retrocés de la llibertat d’expressió i manifesta preocupació per l’auge del feixisme.

Poemes per no tornar

“33 dies exactes tancat a una casa sense poder sortir. Els motius són obvis. Amb pocs recursos, poques coses a fer i molt a dir vaig poder escriure sa majoria d’aquestes lletres/poemes en català”. Aquesta és la piulada amb què el 24 d’octubre presentava el seu últim treball en català titulat ‘Poemes per no tornar’, un àlbum autoeditat a Brussel·les i que el mateix artista defineix com una necessitat per poder continuar.