La banda Maruja Limón va publicar fa uns mesos el seu segon disc: ‘Ante mí’. El coronavirus va interrompre la gira de presentació fins que el dijous passat, les vam poder veure al Palau Robert, dins del cicle Flamencat. El proper 18 de juliol seran en concert al Cruïlla XXS. Les Maruja Limón es desconfinen, tot i que, si som precisos, la seva primera actuació va ser a través d’una videotrucada amb la banda Las Migas, amb qui van interpretar ‘La vida te da’ i van penjar el vídeo a YouTube.

“És molt curiós perquè amb Las Migas en realitat som molt col·legues perquè fèiem juntes classes de flamenc i aquest confinament ens han salvat molt perquè aquests dies quedàvem per fer videotrucades entre nosaltres, fèiem classes d’aeròbic, zumba o capoeira. Després, quan acabàvem la classe, fèiem la nostra cerveseta o vinet i parlàvem una miqueta de com ens estava afectant tot el tema de la covid-19.”

Era l’any 2014 quan l’Esther, la Sheila, la Vicky i l’Elisenda, quatre barcelonines que s’havien conegut en una escola de música, van decidir fundar una banda amb molt de “poderío” i nom de rumba flamenca: Maruja Limón. Més tard s’hi va afegir un cinquè membre, la Mila, i juntes, van publicar el disc ‘Más de ti’, un recull de les seves vivències i els seus sentiments més íntims a ritme de pop, bossa nova, rumba, son cubà o bulería. I queda clar que la van encertar amb la seva proposta, que es va poder sentir en festivals de tot Europa i que les va dur a guanyar premis i a fer-se amb l’aplaudiment de la crítica i el públic. Ara, les Maruja Limón hi han tornat amb un segon disc i alguns concerts. Per tot això, avui les convidem a l”Àrtic’, on pensem que la pandèmia, amb una mica de rumba, es viu millor.

 

Entre Maruja Limón i Rosario la dinamitera

Al nou treball de les Maruja Limón, la formació canvia el to intimista i introspectiu del seu disc anterior i reflexiona sobre els invisibles de la societat, les comunitats desafavorides que sovint fem com si no veiem. Algunes de les seves lletres recullen els versos d’un poeta com Miguel Hernández, un dels més significats en l’àmbit social de la Segona República i la Guerra Civil, i recorda figures com la de la miliciana Rosario la dinamitera, a qui el poeta valencià també va glossar en els seus texts. ‘Ante mí’ també té una versió de la cançó ‘Maruja Limón’, dels compositors Quintero, León i Quiroga, però allà on la protagonista de la lletra és una víctima en la versió original, les barcelonines l’han empoderat i en reivindiquen la llibertat i l’hedonisme.

La influència del mestissatge

Les Maruja Limón són, des dels seus inicis, hereves de formacions de finals dels 90 i els primers 2000, com Mano Negra o Ojos de Brujo, exponents de la música mestissa que es va posar de moda a Catalunya en aquella època. La proposta d’aquestes cinc intèrprets es podrà veure el proper 18 de juliol en el marc del Cruïlla XXS al Poble Espanyol.