Encara són molts els dubtes i les incerteses sobre com serà el curs escolar a partir de setembre, però els experts creuen que cal estar preparats per a un possible rebrot del coronavirus i millorar el sistema per si cal tornar a confinar els estudiants. Això, si més no, ha dit al programa ‘reset’, de betevé, Albert Sangrà, director de la Càtedra Unesco en Educació i Tecnologia per al Canvi Social.

“El sistema educatiu ha d’estar preparat per al que pugui passar i el que pot passar és un rebrot“, assegura el també investigador del Grup de Recerca Edul@b. Segons Sangrà, “hauríem d’estar preparats per desenvolupar que en el nostre sistema educatiu puguem assumir les situacions de presencialitat discontínua“. En aquest sentit, l’expert en educació digital i en línia creu que “hem de tenir presència a les escoles, però pot passar que, en determinats moments, hi hagi intermitència“.

Albert Sagrà ha advertit del “risc de tornar a repetir els mateixos errors que hem comès anteriorment”. El director de la Càtedra Unesco en Educació i Tecnologia per al Canvi Social considera que el que es feia ara no era educació en línia, sinó docència remota i subratlla que “per desenvolupar l’educació en línia necessites una planificació, molt de temps de desenvolupament i capacitació“.

Repensar la formació dels mestres

L’expert en educació digital creu que “els professors han de desenvolupar al màxim la seva competència digital complexa“, que té dues vessants: “Una de caràcter més instrumental, que és saber utilitzar les eines, i una vessant didàctica, que és saber-les utilitzar per a la docència i l’ensenyament“. Sangrà diu que “s’han de desenvolupar més a fons perquè la situació actual ha posat de manifest que, malgrat la formació que cadascú pot tenir, no era suficient i ens hem trobat amb dificultats”.

Per l’investigador del Grup de Recerca Edul@b, la responsabilitat recau en l’Administració, a la qual ha instat a “repensar que, probablement, la formació inicial dels mestres també ha d’incorporar la immersió en escenaris completament virtuals“. Això, segons Sangrà, “els hauria preparat millor per a una situació com aquesta”.