L’Institut de Salut Global de Barcleona (ISGlobal) ha presentat un estudi que posa en relleu la importància del comportament individual per evitar una segona onada de contagis de coronavirus. Segons aquest institut, es podria evitar un rebrot si es mantenen la distància de seguretat i l’ús de mascaretes. La higiene de mans també és un factor determinant. Amb aquestes mesures es podria evitar que s’hagués de fer un nou confinament en cas de rebrot.

L’objectiu de l’estudi era fer una avaluació quantitativa sobre la importància de l’ús de mascaretes, la higiene de mans i el confinament en la contenció del virus. El resultat és que la durada del primer confinament determinarà quan hi pot haver un rebrot i quina magnitud tindrà. A la vegada, revela que les estratègies de desconfinament gradual sempre resulten en un menor nombre d’infeccions i morts, en comparació amb desescalades ràpides.

Models predictius

En l’estudi, liderat per Xavier Rodó, cap del programa Clima i salut, de l’ISGlobal, es presenten diversos escenaris possibles basats en un model que divideix la població en diversos grups —susceptibles, en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts— i que permeten simular com hauria de ser el confinament i el desconfinament de la població per evitar una segona onada de contagis.

En el cas espanyol, Rodó afirma que, segons l’estudi, “si aconseguim fer descendir la taxa de transmissió en un 30 % mitjançant l’ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la propera onada”. Rodó també diu que si el descens de les transmissions fos del 50 % el rebrot es podria evitar completament. Aquesta estratègia també podria ser efectiva, fins i tot, en països amb pocs recursos per fer tests i rastrejar tots els casos de coronavirus.

Altres factors a tenir en compte

El mateix informe —publicat a ‘Nature Human Behaviour’— també conclou que la durada de la immunitat al virus un cop s’ha passat —que encara es desconeix— determinarà el temps que transcorri entre les diferents onades de contagis. En canvi, aquest estudi no ha tingut en compte l’efecte que la temperatura pugui tenir en la transmissió del virus.