llibres antiracisme sant jordi 2023

Soc racista? Tinc actituds racistes? El racisme forma part de la nostra societat i es barreja amb altres opressions com el gènere, la classe o la sexualitat. Una de les maneres de revisar els nostres comportaments és la lectura i la reflexió de llibres antiracistes, sobretot ara, que arriba Sant Jordi 2023 a Barcelona i la resta de Catalunya.

Recopilem 12 llibres antiracistes publicats els últims anys per descobrir autors i noves idees sobre l’antiracisme. Us proposem lectures teòriques sobre antiracisme o llibres de ficció i no-ficció sobre històries de superació i reivindicació de cara a la diada de Sant Jordi.

‘No me toques el pelo’

Emma Dabiri

Capitán Swing (2023)

Anàlisi sobre com el cabell de les persones negres pot ser objecte de racisme, però també una forma d’expressió i reivindicació. L’autora de l’assaig, de mare irlandesa i pare nigerià, va créixer a Irlanda i assegura que vivia amb vergonya el cabell que tenia. Però amb el temps, va passar de dissimular el seu cabell arrissat a estimar-lo i gaudir-lo. En el llibre fa un repàs històric de quin paper ha jugat a cada època el cabell afro.

‘Marrón: memorias’

Rocío Quillahuaman

Blackie Books (2022)

Es tracta d’una autobiografia centrada en la seva experiència com a persona migrant, que va arribar a Barcelona des de Lima (el Perú) quan tenia 11 anys. És un relat íntim, però que té el valor afegit de posar el focus en sensacions i situacions que afecten moltes persones, tot i estar gairebé sempre invisibilitzades.

Quillahuaman explica que durant molt temps es va acostumar a viure en un món “profundament racista i misogin“, que no perdia una sola oportunitat per recordar-li que allà on anés estaria fora de lloc.

‘Com ser antiracista’

Ibram X. Kendi

Raig Verd (2020)

El manual d’Ibram X. Kendi va guanyar el National Book Award i és un dels referents del moviment #BlackLivesMatter. Un llibre que barreja crítica social i memòries. La vida del propi Kendi és una excusa per investigar les qüestions de raça, gènere i color.

Kendi defineix i analitza el racisme a través del poder, la biologia, l’etnicitat o la cultura, i també les diferents interseccions amb el gènere, la classe o la sexualitat que contribueixen a enfortir l’opressió i la violència que reben aquests col·lectius. 

Llibres antiracistes Hija de Inmigrantes

‘Hija de inmigrantes’

Safia El Aaddam

Nube de Tinta (2022)

Es tracta de la primera novel·la d’una de les veus més influents del moviment antiracista a casa nostra. Safia El Aaddam és comunicadora i activista a les xarxes social, on va iniciar la campanya “#votaresunprivilegio“. A Catalunya milers de persones no poden votar a les eleccions tot i haver-hi nascut, és el racisme institucional. La Safia va crear una campanya perquè aquelles persones que no volguessin votar cedissin el vot.

Ara, la Safia El Aaddam s’enfronta a una novel·la, a la pàgina en blanc, però tot i ser de ficció, aquesta és una història que coneix millor que ningú, és la seva pròpia història, la d’una jove que pateix el racisme des de petita a un poble de Catalunya, però a mesura que creix descobreix la seva valentia i coratge i lluita perquè cap altre fill d’immigrants passi pel que va passar ella.

Llibres antiracistes Moha Gerehou

‘Qué hace un negro como tú en un sitio como este’

Moha Gerehou

Península (2021)

“Durant molt temps em vaig odiar per ser negre”, així de contundent comença el primer llibre del periodista i activista Moha Gerehou. Aquest és un testimoni directe i colpidor que parla sobre el racisme a l’estat. Gerehou s’obre per explicar a tot aquell que vulgui conèixer el racisme a Espanya dels darrers 30 anys.

Moha Gerehou ha treballat com a periodista a Eldiario.es escrivint sobre contingut relacionat amb el racisme i la migració. Va ser president de SOS Racisme Madrid del 2016 al 2018 i a les xarxes socials acumula milers de seguidors.

‘El partit dels panteres negres’

David F. Walker i Marcus K. Anderson

Tigre de Paper (2022)

Novel·la gràfica sobre l’ascens i la caiguda d’un dels moviments més influents de la història recent dels Estats Units, els panteres negres. Aquest és un manual per conèixer el partit des de dins, descobrir els seus líders i acostar-se a la seva història.

Els panteres negres van néixer després de l’assassinat de Malcolm X i influenciats pel seu pensament, i ràpidament es va estendre per tot el país. El seu decàleg deixa molt clara la seva ideologia i comença apuntant que “volem la llibertat, volem el poder de determinar el destí de la nostra comunitat negra”.

Llibres antiracistes Rosa Parks

‘Petita & gran Rosa Parks’

Sánchez Vergara i Maria Isabel

Alba Editorial (2019)

Rosa L. McCauley (Parks de casada) (1913-2005) va ser una activista i una de les figures més importants del moviment pels drets civils dels Estats Units. Neta d’esclaus, es va criar amb la seva mare, el seu germà i els seus avis en una petita granja als afores de Montgomery, Alabama, on es va haver d’enfrontar en un tracte cruel i injust a causa del seu color de pell.

Als 30 anys es va convertir en líder de l’Associació Nacional per al Progrés de les Persones de Color (NAACP) a Montgomery i va començar a treballar per posar fi a la desigualtat. Aquesta és una proposta de llibres antiracistes per als més petits.

Llibres antiracistes Angela Davis

‘Podem abolir les presons?’

Angela Y. Davis

Tigre de Paper (2020)

Aquest és el primer llibre que es tradueix al català d’una de les veus més importants contra el racisme de la història, Angela Davis. L’activista va complir 16 mesos de presó preventiva el 1972 per haver defensat un grup de presos polítics i es va organitzar una campanya pública internacional de suport fins que la van absoldre.

Angela Davis escriu un llibre sobre la presó, la justícia, el càstig, la penitència que ens ajuda a respondre preguntes incòmodes. Ens podem imaginar una societat en què la raça i la classe social no siguin els determinants principals d’un càstig?

‘Germanet’

Ibrahima Balde i Amets Arzallus

Blackie Bocks (2022)

Per desgràcia, la literatura de viatges migratoris impossibles cada vegada és més extensa, des de ‘Cap altre amic que les muntanyes’, de Behrouz Boochani, fins a ‘El passador’, de Stépahnie Coste. Ara, Blackie Books publica ‘Germanet’, la història d’Ibrahima Balde que va deixar Guinea per venir a Europa fins que es va preguntar: “Soc a Europa, però jo no volia venir a Europa”. Ella només volia buscar el seu germanet.

Llibres antiracistes Patrice Lumumba

‘Patrice Lumumba’

Wanafrica Ediciones (2017)

Aquesta és una proposta de llibre però també d’editorial. L’editorial de llibres Wanafrica va néixer el 2014 especialitzada en literatura diàspora africana, un projecte cultural però també de reivindicació social i política. Una proposta dels seus llibres antiracistes pot ser la biografia i els textos de Patrice Lumumba, líder anticolonialista i panafricanista.

El discurs que va pronunciar com a president del Congo lliure el 30 de juny del 1960 va ser tan potent que poc després el van destituir, arrestar, empresonar, torturar i assassinar. En aquest llibre podràs trobar el seus discursos i textos com ‘Plora, estimat germà negre’ o les seves paraules sobre la unitat africana.

‘Por qué no hablo con blancos sobre racismo’

Reni Eddo-Lodge

Ediciones Península (2021)

Un dia, Reni Eddo-Lodge va arribar al límit i va decidir que no tornaria a discutir més amb gent blanca que negava el racisme estructural. Reni ho va escriure en un post que es va viralitzar i va provocar un debat internacional.

El llibre aprofundeix en el racisme estructural i institucional que vivim a la nostra societat. Conèixer millor el sistema que estigmatitza als que no són blancs i el feminisme que aparta les dones racialitzades. L’escriptora i activista Desirée Bela-Lobedde escriu el pròleg d’aquest llibre indispensable a totes les prestatgeries de llibres antiracistes.

‘Autobiografia’

Angela Davis

Capitán Swing (2016)

Quan només tenia 28 anys, la vida d’Angela Davis ja havia estat tan intensa que donava per escriure una biografia. Aquesta és la història d’una dona, però també el resum de les lluites socials dels anys 60 i 70 als Estats Units.

Angela Davis tanca la llista de llibres antiracistes per múltiples raons, com a líder del moviment negre, també del feminisme i el comunisme, però més enllà de teoria i ismes aquest llibre és la història d’una dona que va lluitar per la vida de molts altres com si fos la seva fins a les últimes conseqüències.