(ACN) El govern de la Generalitat ha presentat aquest dimarts la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure” que recupera i actualitza la figura de la Queta. En el marc de les accions per fomentar la llengua catalana, el Departament de Cultura impulsa una acció de sensibilització per modificar “actituds lingüístiques” i incrementar l’ús de la llengua catalana entre la ciutadania. Per fer-ho possible s’ha traslladat a l’actualitat la protagonista de la campanya del 2005 “Dona corda al català”.

La nova versió de la Queta vol ser un personatge d’animació que representa la diversitat de la societat catalana del 2023 “amb moltes veus i formes de parlar la llengua”. La nova Queta té mans i braços i encarna molts personatges amb diferents “accents” per representar la pluralitat de la societat catalana del 2023.

Foto: Departament de Cultura

Els objectius de la nova campanya de Cultura són reforçar els valors de cohesió i tolerància associats a la llengua catalana perquè tots els ciutadans, amb independència de la seva llengua habitual, la percebin com una llengua compartida; motivar els ciutadans per tal que, partint de l’ús lingüístic de cadascú, facin petits gestos d’increment d’ús, tant si ja el fan servir habitualment com si només el fan servir esporàdicament o en poques ocasions; i diluir o reduir els prejudicis sobre la llengua de l’interlocutor a partir del seu aspecte o ocupació, facilitant la percepció que emprar més el català és un bé col·lectiu.

Una campanya de dos anys amb diferents fases

La campanya, amb una duració prevista de dos anys, tindrà diferents fases. En la primera es farà públic l’espot animat amb la cançó interpretada pels integrants de The Tyets, Oriol de Ramon i Xavier Coca; la cantant de Koers, Kelly Isaiah, i les integrants de Marala Tio, Sandra Monfort, Clara Fiol i Selma Bruna. També s’ofereix un web amb recursos per mantenir i aprendre la llengua.

Al llarg dels dos anys que s’allargui la campanya es presentaran noves Quetes personalitzades i es faran accions arreu del territori. Així es donarà a conèixer la Queta sanitària, la que juga a videojocs o l’estudiant. De fet, a l’espot ja es pot veure la Queta en diferents àmbits per demostrar que “es pot parlar en català en totes les situacions”.