El festival francès de novel·la negra i policíaca Quais du Polar va encarregar l’any passat a Rosa Montero i Olivier Truc escriure una història a quatre mans. El resultat ha estat ‘La desconocida‘, una obra trepidant que transcorre entre Barcelona i Lió. Unes localitzacions que, segons ha explicat Montero al ‘Plaça Tísner‘, formaven part de les regles del joc que van rebre.

Una altra condició que els va posar el festival era que els dos autors anessin alternant els capítols. El primer el va escriure l’escriptora madrilenya que és qui va tenir la idea que dona peu a tota la història. Un cop escrit, feia arribar el capítol al seu company francès, que en redactava un altre seguint la trama. A més, ha dit Truc, acompanyaven l’escrit amb uns missatges “que ajudaven molt”.

Aquest format ha deixat molt satisfets als dos autors, ja que asseguren que dona molt de ritme a la història perquè intentaven acabar la seva part amb un punt de tensió per atrapar l’altre. Per Truc, era tot un repte sorprendre a cada enviament. I per Montero, els propis personatges “t’anaven dient com continuava la història” i era com si “ens deixéssim bombes d’acció un a l’altre“.

Oberts a repetir

Montero i Truc han assegurat que si bé al principi de la novel·la es pot diferenciar l’estil literari de cada una de les parts, a partir de cert moment ja no es nota qui escriu cada capítol. De fet, ja han avançat que s’han citat d’aquí a uns mesos per parlar sobre una segona col·laboració. El que encara no saben és si serà per fer una segona part de ‘La desconocida’ o bé per crear una altra història.

‘La desconocida’ és un relat de vuit capítols plens de misteris protagonitzat per una policia catalana i un policia francès que intenten esbrinar la veritat darrere d’una noia torturada que troben al principi de la novel·la en un contenidor del port de Barcelona. Amb aquest títol, una de les escriptores més populars de les lletres espanyoles s’alia amb el guanyador del prestigiós premi Quais du Polar.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’