Un esvoranc impedeix des del 2017 la visita que es fa un cop a l’any a l’interior de l’ermita de Santa Madrona coincidint amb la celebració de l’aplec en homenatge a la tercera patrona de la ciutat. La trobada, que aplega unes 300 persones, s’ha de celebrar des d’aleshores a l’esplanada situada al davant de l’entrada principal a la capella. L’edifici consagrat està ubicat a l’interior del recinte del Palauet Albéniz i, fins ara, les administracions no han conclòs què ha causat el forat ni qui s’ha de fer càrrec de reparar-lo.

Una mina d’aigua la causa més probable de l’esvoranc

L’esvoranc està situat just al costat de l’entrada a l’ermita i, per evitar accidents, es va decidir tancar tot el recinte als visitants. Tot i que encara no s’ha estudiat en profunditat què ha pogut ocasionar el forat, els primers indicis apunten que la causa podria ser que l’ermita està construïda a sobre d’una mina d’aigua, fet que hauria generat la inestabilitat del terreny i l’obertura del forat.

Una altra hipòtesi menys probable segons els historiadors seria que el forat fos l’accés a un refugi de la Guerra Civil. Cap d’aquestes opcions no s’ha estudiat fins ara, ja que, segons ha pogut saber betevé, les tres administracions implicades —l’Ajuntament de Barcelona, Aigües de Barcelona i el Consell del Parc de Montjuïc— no es posen d’acord en qui s’ha de fer càrrec del forat.

Una festa popular que aplega 300 veïns del Poble-sec

Santa Madrona es commemora el 15 de març, tot i que l’aplec en homenatge a la copatrona se celebra el quart diumenge després de Pasqua. Des de fa uns anys, la trobada que aplega uns 300 poble-sequins i se celebra a l’exterior de l’ermita.

La festa combina la litúrgia amb les activitats populars com les danses tradicionals i una botifarrada. Segons els organitzadors de l’aplec, és un llàstima que no es pugui accedir a l’interior de la capella l’únic dia de l’any que es podia fer i esperen que aviat es pugui reprendre la visita.