Turba turbo, de Martin Llavaneras, ha omplert La Capella de sorra per demostrar que pot ser una matèria desfigurada, latent i potencialment gòtica. Aquesta ha estat la primera exposició dels 15 treballs que integren el Barcelona Producció 2019-2020 entre projectes expositius i no expositius. I entre el públic que visita l’exposició hi ha una nova figura, el mediador. Jordi Ferreiro treballarà amb col·lectius vulnerables de Barcelona per acostar l’art a tots els públics. El projecte εξέδρα (Exedra) representa l’art com a eina d’equiparació social i parlarà amb entitats com Punt de Referència, Diàlegs de Dona o Espacio del Inmigrante. Aquesta funció integradora i de mediació social ja pertany històricament a l’edifici de La Capella de l’antic Hospital de la Santa Creu. Aquest equipament sanitari va ser un recinte pioner a Europa, ja que combinava els sis hospitals de la zona per donar un servei eficaç, modern i molt necessari a la ciutat de Barcelona, i la seva capella era l’espai on tenia lloc la interacció social i el suport entre els diferents usuaris i habitants de la ciutat.
 

 

Martin Llavaneras

Martin Llavaneras concep l’arquitectura de La Capella com una escultura feta de terrossets de sorra. Aquesta ressonància, la marea consumint un castell, és l’àncora de Turba turbo, un projecte que explora la circulació de la sorra com a matèria desfigurada, latent i potencialment gòtica. La comissària Alexandra Laudo ens descobreix aquesta exposició juntament amb l’artista Martin Llavaneras.

 

 

Jordi Ferreiro

Una εξέδρα (exedra) és un banc de pedra semicircular situat al fons de l’absis de les capelles cristianes. Un dispositiu arquitectònic que facilitava el contacte i la conversa entre els diferents interlocutors. Aquesta idea d’espai de trobada, reflexió i conversa a l’espai d’una capella és la metàfora perfecta del que l’artista i educador Jordi Ferreiro vol aconseguir amb el projecte de mediació per a Barcelona Producció 2019: convertir aquest espai en un nexe amb la ciutadania del Raval, a través de projectes que puguin establir enllaços profunds i de llarga durada. Exedra s’acosta a l’art com una eina de pensament divergent, crític i subjectiu envers el pensament lògic o únic, i per això esdevé fonamental per apoderar la ciutadania de Barcelona. Exedra proposa treballar cada exposició amb els artistes i agents de La Capella amb qualitat d’iguals, entenent l’art i la mediació com a un espai per aprendre plegats.