La Diada de Santa Eulàlia ha obert la temporada de castells a Barcelona i aquest any ha arribat amb novetats. Per primera vegada, hi ha participat la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, també anomenats els esquerdats, que, a més, han estrenat camisa de color lila. En total, han actuat vuit colles a la plaça de Sant Jaume i, com ja és habitual, els Castellers de Barcelona han descarregat el 4d8 per inaugurar la temporada.

De fet, ha estat el castell més alt que s’ha vist a plaça aquest diumenge ja que la resta de colles han portat castells de sis i de set. La diada s’ha fet a l’antiga, igual que en els últims cinc anys, i, per tant, tots han actuat alhora i en un temps determinat de 90 minuts.

Taula de castells

Castellers de Barcelona:

5d7, 4d8, 7d7
Castellers de Sants: 4d7, 4d7a, 5d7
Castellers de la Vila de Gràcia: id5d7, 3d7a, 4d7, 5d7
Castellers del Poble Sec: 3d7, 4d7a (carregat), 4d7
Castellers de la Sagrada Família: 3d7, 4d7, 7d6
Colla Jove de Barcelona: id3d7, 3d7, 4d7, 5d6
Castellers de Sarrià: 4d6a, 5d6, 3d6a
Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample: 3d6, 3d6a, id4d6

Els esquerdats s’estrenen a Santa Eulàlia amb camisa nova

Després de constituir-se, l’any 2018, els de l’Esquerra de l’Eixample l’any passat van actuar amb camisa blanca fins que van descarregar els tres castells de sis pisos que s’havien proposat: el 3d6, 3d6a i el 4d6. A finals de setembre, van organitzar la primera diada pròpia, coincidint amb la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample, i la d’aquest diumenge ha estat la primera jornada castellera que han fet amb camisa de color lila. Els esquerdats han tingut un petit ensurt quan un dels seus castellers ha caigut a terra durant la ronda de pilars de comiat.

Cinc dones al capdavant

Com a novetat, aquest any hi ha hagut cinc dones caps de colla a la plaça, de les quals tres són noves: Anna Jiménez, cap de colla de la Sagrada Família; Núria Angerri, cap de colla de la Jove, i Anna Coll, cocap de colla dels esquerdats. Repeteixen Ariadna Vàzquez, a Sants, i Mariona Corominas, a Sarrià.