El documental ‘Retalls d’un barri’ recopila anècdotes, vivències i testimonis de veïns i entitats de Sant Genís dels Agudells per explicar la història i l’essència d’aquest barri d’Horta-Guinardó. Ubicat entre l’Hospital Vall d’Hebron, la ronda de Dalt, la serra de Collserola i el barri de Vallcarca, Sant Genís es va erigir al voltant de l’església del segle XVI que hi ha a la zona. Als anys 60, la fesomia del barri va canviar a causa de la migració. I, a partir d’aquí, les lluites veïnals l’han anat transformant i integrant en la ciutat. El documental és una iniciativa del Pla de barris de Sant Genís i la Teixonera. Una productora local, Ozzypiuntur, ha estat l’encarregada de fer el film.

‘Retalls d’un barri’ recull tres anys de feina amb veïns i entitats

‘Retalls d’un barri’ es pot visionar per les xarxes socials i s’estan programant passis en equipaments públics de la zona encara per determinar. Explica la creació de Sant Genís dels Agudells, però també les lluites veïnals que han contribuït a fer-lo evolucionar fins a ser com el coneixem avui en dia. “Vam aconseguir que asfaltessin els carrers, els transports, els primers autobusos. Després va venir el metro”, explica Ramón Vila, un dels veïns, “i així de mica en mica s’ha fet que el barri s’integrés a la ciutat”. 

El documental també recopila els indrets més emblemàtics del barri, com l’església de Sant Genís dels Agudells, del segle IX i reconstruïda al XVI, i les masies que es van anar construint al voltant. “Hi havia una vaqueria i feia poble, però ha canviat, tot canvia”, diu Manel Covelo, un altre veí.

Una iniciativa del Pla de barris

El film l’ha impulsat l’Ajuntament a través del Pla de barris. S’ha posat en marxa una Taula de Memòria de Sant Genís i la Teixonera i s’ha treballat amb diferents agents del territori per aconseguir les imatges i els testimonis. La idea de fer la pel·lícula va sorgir del material sobrant d’un primer documental sobre el fenomen de l’autoconstrucció a la zona anomenat ‘Amb les pròpies mans’.