El festival BCNegra tanca l’edició del 2020 amb un augment del públic jove, tot i que encara manca conèixer-ne les xifres totals d’assistència. El president de l’esdeveniment, Carlos Zanón, ha assegurat que aquest any s’hi ha acostat “molta més gent jove” que en altres edicions i celebra que hagi estat amb propostes que no són comercials: “BCNegra no és un aparador de novetats, sinó de propostes”, ha raonat.

Per Zanón, l’increment del públic jove pot estar relacionat amb la nova literatura que ve de l’Amèrica Llatina o amb l’aposta del festival per incloure en la programació activitats com els “slams” poètics, que consisteixen que un mateix autor escenifiqui la seva poesia davant del públic.

En aquesta ocasió, el BCNnegra ha tingut com a eix vertebrador del programa la ciutat oculta, aquella que no veiem o no volem veure, i, de fet, les activitats s’han expandit arreu de la ciutat per reforçar la idea que tots els racons de la capital catalana formen Barcelona.

“Barcelona és una ciutat amb port, amb dues cultures, que mai ha estat capital d’un imperi, que ha perdut moltes guerres… I això dona una atmosfera determinada, però, sobretot, és una ciutat literària perquè molts autors han escrit sobre Barcelona”

El colofó del festival han estat converses amb autors com Javier Cercas, Màrius Serra o Dominique Manotti aquest diumenge al fossat del Mercat de Sant Antoni. 

Zanón també ha destacat les rutes pels cementiris de Montjuïc i del Poblenou, que, ha assegurat, han tingut una bona acollida. Durant els 11 dies de BCNegra, el públic ha pogut assistir a activitats i taules rodones amb escriptors i escriptores. Ara, l’organització ja ha decidit quin serà el “leitmotiv” de la propera edició tot i que no l’han revelat i, de moment, continuarà sent un misteri.