El Museu del Disseny exposa l’obra de Victor Papanek (1923-1998), un dels pioners del disseny contemporani i un dels precursors més influents de l’activisme social i la sostenibilitat en el disseny. Les idees i preguntes que Papanek ja abordava durant els anys 60 continuen sent de gran rellevància per al disseny avui en dia. De fet, la peça més important que s’exposa de Papanek no és un moble, sinó el llibre que va publicar, ‘Disseny per al món real’ (1971). En aquest treball fa una crida per a la inclusió, la justícia social i la sostenibilitat, temes que avui continuen sent de gran rellevància per al disseny.

“Victor Papanek: la política del disseny”

La mostra s’estructura per temes a partir de l’obra de Papanek, però també de dissenyadors actuals, i es plantegen temes com la política sobre dades i sobre els mitjans, les estructures socials digitals, la biotecnologia, la metodologia del disseny o “design thinking”, la sostenibilitat i la inclusió social amb una reflexió de fons: la importància del disseny com a eina política. Aquesta exposició és una col·laboració entre el Museu del Disseny de Barcelona i el Vitra Design Museum, juntament amb la Fundació Victor J. Papanek, Universitat d’Arts Aplicades de Viena.

 

‘¡Por el amor de Dios!’

Curro Claret (Barcelona, 1968) és un dels dissenyadors més coneguts de casa nostra, sobretot pel seu compromís social i mediambiental. Amb ell visitem un de les seves peces, ‘¡Por el amor de Dios!’ (2010), un banc d’església amb el respatller reclinable que es transforma en llit i pot servir a persones sense llar i que cada dia utilitzen l’església de Santa Anna de Barcelona.