Us presentem dos projectes que utilitzen la cultura com a eina per superar problemes i empoderar-se. Apropa Cultura fa 13 anys que treballa per garantir el dret d’accés a la cultura i aquesta edició es dedica especialment a les dones en situació de vulnerabilitat, per això, coneixerem l’associació Hèlia que ajuda dones que han patit violència de gènere. I aquests dies a Barcelona podem veure una exposició de fotografia a l’espai Chiquita Room organitzat per Photographic Social Vision i la Fundació Vicki Bernadet, que mostra fotografies que han fet dones que han patit abús sexual infantil.

“Material sensible”

“Material sensible” és una exposició que mostra les fotografies que han fet cinc dones que han patit abusos sexuals a la infància. La mostra es pot visitar del 24 d’octubre al 9 de novembre a l’espai Chiquita Room. Aquest és el resultat de la segona edició d’un projecte participatiu de creació fotogràfica organitzat per l’àrea d’educació de Photografic Social Vision i la Fundació Vicki Bernadet. Les denúncies sobre abusos sexuals s’han incrementat un 30 % a tot l’estat des del 2012, segons dades del Ministeri de l’Interior del 2017. Un de cada cinc nens o nenes han patit algun tipus d’abús sexual abans dels 17 anys. Prop del 85 % es produeixen a l’entorn familiar i el 60 % de les víctimes no rebrà mai cap tipus d’ajuda.

 

Apropa Cultura

Per primer any, l’Apropa Cultura posa el focus en un col·lectiu concret, sumant-se als moviments que promouen una mirada interseccional i amb perspectiva de gènere amb la campanya “#totesincloses”. Un total de 127 equipaments culturals i 2.411 centres socials d’arreu de Catalunya conformen actualment el teixit de la comunitat Apropa. Una de les entitats que podran gaudir de l’accés a la cultura és Hèlia, una associació formada per voluntàries i professionals que ofereixen suport a les dones supervivents per la violència masclista, fins a aconseguir la plena reparació i recuperació del mal sofert, utilitzant la recerca contínua de les seves necessitats; treballant en xarxa i generant projectes d’intervenció i millora en l’àmbit de la violència masclista.

 

#totesincloses

Actualment estem vivint un període històric, reivindicatiu i de presa de consciència col·lectiva de les desigualtats de gènere. Apropa Cultura s’ha sumat als moviments que promouen una mirada interseccional i amb perspectiva de gènere i aquesta temporada està centrada en les entitats que treballen amb dones en situació de vulnerabilitat; un col·lectiu molt transversal, amb problemàtiques molt invisibilitzades, així com reptes i necessitats complexos.