L’escàndol d’abusos sexuals i vexacions de professors de l’Institut del Teatre cap als alumnes ha sacsejat els ciments de la societat i el teatre barcelonins. Per tot això, hem organitzat una taula de debat amb la periodista Núria Juanico, que va destapar el cas juntament amb Albert Llimós, l’actriu Júlia Barceló i la nostra reportera Esther Castarnado.

Cronologia del cas Institut del Teatre

20 de febrer: El diari ‘Ara’ va publicar la primera notícia dels abusos comesos en el si de l’Institut del Teatre al seu web. Es parla de 12 professors, tot i que se n’assenyalen tres: Joan Ollé, Berty Tovías i Jorge Vera.

21 de febrer: La notícia va ser publicada a l’edició en paper de l”Ara’.

22 de febrer: Van començar les protestes dels estudiants davant de l’Institut del Teatre. Demanaven la dimissió de la direcció del centre i l’assumpció de responsabilitats

.-22 de febrer: Joan Ollé va ser apartat de la docència.

23 de febrer: En un comunicat, Joan Ollé va reivindicar la presumpció d’innocència i va demanar “comparèixer com més aviat millor” davant dels òrgans competents de l’Institut del Teatre (IT) i la Diputació de Barcelona per aclarir l’assumpte.

23 de febrer: Magda Puyo va fer una entrevista al programa ‘Els matins’, de TV3, i va dir que no dimitiria.

25 de febrer: Els estudiants de l’Institut del Teatre es van manifestar davant de la Diputació de Barcelona.

26 de febrer: Va dimitir Magda Puyo, així com tot el seu equip.

1 de març: Vaga d’estudiants de l’Institut del Teatre amb una concentració a la plaça d’Espanya.

Veus que trenquen el silenci

Les protestes dels alumnes de l’Institut del Teatre han posat de manifest una realitat invisibilitzada durant anys. La relació desigual, d’assetjament sexual i maltractament físic i verbal per part d’alguns professors envers les seves estudiants ja es va denunciar el 2017, quan les membres del col·lectiu Grup d’Acció Feminista (GAF) van realitzar un acte de protesta a la seu de l’Institut. En aquell moment, ni la direcció, ni els professors, ni els mitjans ni els professionals escènics se’n van fer ressò.

Ara, les coses han canviat. En un context de sensibilització arran del “#MeToo” i el “#YoTeCreo“, el reportatge de Núria Juanico i Albert Llimós ha fet que les supervivents d’aquells abusos s’hagin vist amb cor d’explicar els casos i assenyalar els responsables de la situació. Avui, a la taula, n’hem pogut sentir algunes.

La cobertura legal de les supervivents

A més dels testimonis d’alumnes de l’Institut del Teatre, també hem tingut les reflexions de l’advocada Carla Vall, que ens ha explicat les possibilitat legals de parar un cas d’abús en una institució i protegir a les afectades en aquest escenari.

A més dels protocols que té cada centre, i que en el cas de l’Institut del Teatre sembla que no han funcionat, Vall afirma que no cal que un individu realitzi una denúncia perquè la direcció d’un centre pugui actuar i que, sovint, el problema no és el protocol, sinó la seva aplicació en un context en què es temen les represàlies.

Les reflexions de Carla Vall, sumades a les de les alumnes i les supervivents, les de Núria Juanico i Júlia Barceló, així com a la contextualització que ens ha fet Esther Castarnado, ens ajuden a reflexionar sobre les possibilitats i escenaris per evitar que una xacra com la de l’abús es torni a repetir.