En temps de pandèmia la millor manera de viatjar és gràcies a la cultura, agafeu-vos fort perquè la companyia d’arts vives Azkona&Toloza ens proposa un viatge que va començar fa centenars d’anys per descobrir la cultura i la història de Llatinoamèrica, però des de la perspectiva de l’explotació colonial, del desastre que occident, per deliris de grandesa o cobdícia, ha provocat a l’Amazones, Xile o l’Argentina. Aquesta és una història de vergonya i horror, però també de lluita indígena que aixeca la veu per denunciar la impunitat amb què governs i multinacionals han destruït durant segles la cultura i la naturalesa a Llatinoamèrica. Aquest és un viatge que ens portarà molt lluny, fins als llocs més recondits de la selva amazònica o el desert d’Atacama, però al final ens connectarà directament amb el nostre entorn, amb l’art contemporani de la família Guggenheim o la marca Benetton. El Teatre Lliure ha programat per primera vegada les tres obres que formen part de la “Trilogía Pacífico”: ‘Extraños mares arden’ ‘Tierras del sud’ i ‘Teatro Amazonas‘.

La idea d’aquesta trilogia sempre ha estat no ser cínics, no dir que la culpa o la responsabilitat bé donada perquè hi ha gent què… sinó que nosaltres també som part d’això, som una companyia de teatre contemporani i tots sabem que l’art contemporani està tacat de terra, sang i suor en algun moment, hi ha algú que paga això.
Txalo Toloza-Fernández, Azkona&Toloza

Azkona&Toloza, companyia del Poble-sec

Azkona&Toloza és una companyia formada per Laida Azkona, ballarina navarresa, i Txalo Toloza, videoartista xilè, que resideixen des de fa molts anys a Barcelona al barri del Poble-sec. Des del 2015 cada una de les obres que formen part de la trilogia parteixen d’una llarga investigació que inclou un viatge pel territori per parlar amb els protagonistes que gràcies al teatre de Verbatim acabaran formant part de l’espectacle. Els seus espectacles han viatjat per tot Europa i, ara, per primera vegada s’ha pogut veure la trilogia completa al Teatre Lliure.

“Trilogía Pacífico”

Azkona&Toloza: ‘Estraños mares arden’

‘Extraños mares arden’ és la primera peça i es va estrenar el 2016. És una obra que tracta sobre la relació estreta entre la industria de l’art contemporani, les multinacionals extractivistes i els habitants dels paisatges més extrems de Llatinoamèrica.

Azkona&Toloza: ‘Tierras del Sud’

‘Tierras del Sud’ és la segona part de la “Trilogía Pacífico”, de Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, centrada en la relació existent entre les grans fortunes estrangeres i la barbàrie exercida sobre els pobles indígenes llatinoamericans.

Azkona&Toloza: ‘Teatro Amazonas’

‘Teatro Amazonas’ és la tercera peça de la trilogia i ens situa a Manaus, capital de l’Amazònia, la setena ciutat en població del Brasil. És un centre financer des que als anys 60 la dictadura militar el va declarar zona franca. Ha patit aquesta zona un creixement caòtic i exagerat, com diu l’alcalde de la ciutat? Com han marcat les grans empreses el present i el futur d’aquesta zona del món?