La música, com el cinema o les sèries, també troba inspiració en la literatura i són moltes les cançons que tenen referències, més o menys òbvies, a novel·les i relats o que directament n’agafen el títol. Aquest Sant Jordi proposem una banda sonora amb 15 cançons que porten el nom d’algun personatge literari en el títol. Sabeu reconèixer a quins llibres corresponen?

Una ‘playlist’ amb personatges literaris per Sant Jordi

1

‘The call of Ktulu’

Metallica. “Ride the lightning”, 1984

La cançó s’inpira en el relat curt homònim de H. P. Lovecraft, en què Ktulu és una criatura còsmica monstruosa adorada per algunes sectes i altres éssers no humans. El monstre ha estat objecte de moltes referències musicals, especialment dins del metal i el rock dur.

2

‘Saint Huck’

Nick Cave & The Bad Seeds. “From her to eternity”, 1984

Nick Cave reescriu en aquesta cançó la història de Huckleberry Finn, personatge extret del clàssic ‘Les aventures de Huckleberry Finn’ (1885), de Mark Twain.

3

‘Julia’

Eurythmics. “1984 (for the love of big brother)”, 1984

Cançó escrita pel seu àlbum ‘1984 (for the love of big brother)’, que va servir com a banda sonora de la pel·lícula ‘1984’, de Michael Radford, és una adaptació de la novel·la de George Orwell. El títol i la lletra de la cançó es basen en la Julia, heroïna del llibre.

4

‘Tirant lo Blanc’

Lildami. “Universitat Dami”, 2017

El raper català va titular com l’obra de Joanot Martorell aquesta cançó en què riu dels “beefs” i reivindica el poder de la paraula amb rimes com ‘Jo no sé literatura, però t’estic tirant lo blanc a la cara i des de l’altura’.

5

‘Jenny Wren’

Paul McCartney. “Chaos and creation in the backyard”, 2005

La Jenny Wren és un personatge secundari del llibre ‘Our mutual friend’, de Charles Dickens que, malgrat patir una deformació física, és molt perceptiva i capta les veritables intencions dels personatges que l’envolten.

6

‘Song for Clay’

Bloc Party. “A weekend in the city”, 2007

Bloc Party dedica aquesta cançó al protagonista de la novel·la ‘Menos que cero’, de Bret Easton Ellis, i a la seva vida hedonista. També Manic Street Preachers van titular una cançó com un personatge d’Ellis, en concret ‘Patrick Bateman’, de la novel·la ‘American psycho’.

7

‘The ghost of Tom Joad’

Bruce Springsteen. “The ghost of Tom Joad”, 1995

Bruce Springsteen es va inspirar en el personatge de Tom Joad, de la novel·la clàssica de John Steinbeck ‘El raïm de la ira’, per a aquesta cançó folk rock en què s’identifica amb l’activisme social dels anys 30. ‘The ghost of Tom Joad’ va ser versionada també per Junip o Rage Against the Machine i, de fet, el Boss va regravar la pista amb Tom Morello (Rage Against the Machine, Audioslave, Prophets of Rage) per al seu 18è àlbum d’estudi, ‘High hopes’ (2014).

8

‘Alicia’

Bunbury. “Radical sonora”, 1997

Enrique Bunbury s’inspira en el personatge de l’Alícia, de Lewis Carroll, en aquesta cançó que va formar part del seu debut en solitari, després de l’etapa amb Héroes del Silencio.

9

‘Charlotte sometimes’

The Cure. “Faith”, 1981

‘Charlotte sometimes’ és el tercer i més conegut de tres llibres escrits per Penelope Farmer i protagonitzats per les germanes Makepeace, Charlotte i Emma. La història se centra en la Charlotte, una noia que, misteriosament, viatja més de 40 anys enrere intercanviant la seva vida amb la d’una altra noia anomenada Clare.

10

‘Tom Sawyer’

Rush. “Moving Pictures”, 1981

En Thomas Sawyer és el personatge principal de la novel·la de Mark Twain ‘Les aventures de Tom Sawyer’ (1876). Apareix en altres tres novel·les de Twain: ‘Les aventures de Huckleberry Finn’ (1884), ‘Tom Sawyer a través del món’ (1894) i ‘Tom Sawyer, detectiu’ (1896).

11

‘Annabel Lee’

Radio Futura. “La canción de Juan Perro”, 1987

El grup espanyol es va inspirar en el poema homònim d’Edgar Allan Poe, l’últim complet que va escriure abans de la seva mort, el 1849. L’ambientació del videoclip és vuitcentista i gòtica amb l’actriu Cristina Marcos, encarnant el personatge que dona títol a la cançó.

12

‘Pennywise’

Pennywise. “Pennywise”, 1991

Cançó, àlbum de debut i nom de la banda comparteixen el nom del pallasso antagonista de la novel·la ‘It’, de Stephen King.

13

‘Rosario Tijeras’

Juanes. “Mi sangre”, 2004

L’escriptor colombià Jorge Franco va publicar el 1999 ‘Rosario Tijeras’, de la qual es va realitzar una adaptació cinematogràfica, que incloïa aquesta cançó del també colombià Juanes.

14

‘Saint Veronika’

Billy Talent. “Billy Talent III”, 2003

El grup s’ha declarat fan de Paulo Coelho i en aquesta cançó fan referència a la novel·la ‘Verónika decide morir’, sobre una jove d’Eslovènia que decideix treure’s la vida però no ho aconsegueix en un primer intent.

15

‘Jekyll and Hyde’

Five Finger Death Punch. “Got your six”, 2015

El grup de Las Vegas fa servir el referent del personatge creat per Robert Louis Stevenson per parlar de l’àngel i el dimoni que portem dins.