La majoria de “gardens”, vivers o productors de roses, donen la campanya de Sant Jordi per perduda. L’any passat es van vendre set milions de roses a Catalunya per Sant Jordi, i enguany la previsió del Gremi de Floristes és de 300.000. Uns xifres globals que afecten de forma virulenta les petites empreses, que han vist com el millor dia de vendes de tot any se n’anava en orris.

Alguns vivers de plantes, com el Garden Bordas, veuran com les xifres de vendes no tenen res a veure d’un any a l’altre. Així, de les 4.500 roses venudes el 2019, es passarà a unes 250 testimonials aquest 2020. La majoria aniran a parar a empreses, que continuen obertes, i que les regalaran als seus treballadors. Les comandes en aquest sector també han baixat dràsticament, ja que la majoria d’empreses continuen tancades o els seus treballadors fent teletreball.

Venda en línia

Tot i que el Gremi de Floristes ha iniciat una campanya per enviar roses a domicili, la venda en línia ha agafat la majoria de vivers en fora de joc. El problema que s’han trobat bona part d’aquestes empreses és que la crisi ha esclatat un mes abans de Sant Jordi, i la majoria no tenien l’estructura ni els sistemes preparats per poder atendre comandes telemàticament de particulars. Asseguren que la compra de flors és un acte molt presencial. Veure, tocar i olorar és bàsic i, per això, no tenien preparada la venda per internet.

L’altre inconvenient de la venda en línia a particulars és el cost de l’enviament, ja que la majoria de persones compra una o dues roses, i no sortiria a compte enviar-les.

Sant Jordi al juliol

El 23 de juliol se celebrarà un nou Sant Jordi, i és llavors quan confien a recuperar algunes de les pèrdues econòmiques causades pel coronavirus. Tot i això, asseguren que serà complicat recuperar econòmicament el daltabaix que suposarà un Sant Jordi amb la gent tancada a casa.