El forat que la crisi del coronavirus ha creat en l’economia ha empès moltes famílies a demanar aliments per primer cop. A les cues que es formen davant dels punts on es reparteix menjar, s’hi apleguen persones que mai abans no havien necessitat ajuda. Al Gimnàs Social Sant Pau, del Raval, que fa unes setmanes va reobrir per oferir dutxes i àpats, més de la meitat d’usuaris hi han acudit per primera vegada.

“Ens trobem gent que ha treballat fins fa dos mesos i que fa 67 dies que no té cap ingrés […]. La sensació és que cada cop va a més”, explica Ernest Morera, membre de la cooperativa del gimnàs. És el cas, per exemple, de Javier Quintero. Ara dorm a la porta d’un casal tancat de la Zona Franca i acudeix al Sant Pau per dutxar-se, canviar-se la roba i recollir el dinar, una rutina nova que li ha portat la covid-19.

sant pau coronavirus
Javier Quintero a les portes del Gimnàs Social Sant Pau

Javier: “Al final vaig haver d’anar al carrer”

“Vaig quedar-me sense feina […] i quan vaig començar a tenir entrevistes, ja va començar la pandèmia. Els diners que tenia eren per pagar el lloc on vivia i, al final, vaig haver d’anar al carrer“, relata Quintero. La realitat d’Angelina Torres, que també rep àpats del gimnàs, no és molt diferent. “El meu fill va venir del Perú amb la criatura i amb el virus no pot treballar. No té papers per treballar”, lamenta.

coronavirus sant pau
Els 170 àpats diaris que reparteixen en col·laboració amb l’Ajuntament

Fer comptes i acceptar que “no arribes”

Entre la cua d’usuaris per recollir el dinar també hi ha Pere Ferrer, veí del Raval des de fa molts anys. Explica que, per a ell, el pas de demanar ajuda va ser molt difícil i que, al principi, li va costar acceptar que en necessitava. “Però aquest cap de setmana, estant a casa, vaig començar a fer comptes i si almenys sis o set euros del dinar me’ls estalvio…”, explica.

coronavirus sant pau
Pere Ferrer després de rebre la carmanyola del Sant Pau

La Connie n’és una altra usuària. Treballava en un restaurant —ara tancat— i, assegura, fa setmanes que espera cobrar un ERTO que “no arriba”. “No tinc més diners i, és clar, busco menjar”, diu resignada. Des que va reobrir, el 20 d’abril, el Gimnàs Social Sant Pau reparteix 175 carmanyoles al dia de mitjana però la demanda, assegura Morera, cada cop és més elevada. I en el cas del servei de dutxa i roba neta, també.

coronavirus sant pau
Tasques de desinfecció després que els usuaris s’hagin dutxat

Tot i els mals pronòstics que el coronavirus deixa a Barcelona, al Sant Pau se li ha mig assolellat el futur. L’Ajuntament hi col·labora per fer aquesta tasca social i, gràcies a això, el gimnàs ha esquivat un més que probable tancament per la pandèmia.