Durant el segle XIX, les dones del carrer d’Aiguafreda van crear un pròsper negoci de bugaderia adreçat als ciutadans rics de Barcelona. Ho va explicar Marta Torres, periodista de BDBarna, el març de 2018.

Safarejos als horts

Les bugaderes d’Horta vivien i treballaven al carrer d’Aiguafreda. Les cases del carrer tenen un petit hort a la façana principal, orientada al sud, però els productes que se’n treien no eren prou per viure. Per tant, s’hi van anar construint un safarejos que amb el temps van ser força nombrosos.

Un negoci simple

Les bugaderes d’Horta van treballar per a les famílies riques de Barcelona des de finals del segle XIX fins als anys 20-30 del segle XX. El negoci era senzill: les bugaderes baixaven a Barcelona, arreplegaven la roba bruta i la pujaven a Horta per rentar-la amb l’abundant aigua dels rierols i del subsol. Un cop neta, la tornaven a baixar.

De les bugaderes d’Horta va néixer l’expressió “Tanta roba per rentar i tan poc sabó com tenim”.

Montse Malet

Aquesta veïna del barri, recordava veure rentar les bugaderes quan era petita. Més tard, ella també va ser una bugadera. Deia que entre els safarejos hi havia una finestra que donava a l’hort del costat. Des d’allà, sent una nena, escoltava les bugaderes veïnes i les veia rentar.


Les bugaderes explicaven la pel·lícula que havien mirat dijous a la tarda mentre rentaven”
Montse Malet, bugadera d’Horta

Potser per això, d’aquest ofici han quedat expressions con ‘fer safareig’ referint-se a petar la xerrada per criticar algú o alguna cosa. Malet diu que les bugaderes començaven a rentar a les quatre de la matinada. Els carros arribaven carregats de roba en sacs i elles l’agafaven, la rentaven, l’estenien als horts, la plegaven i la tornaven a posar als sacs. El carreter els tornava a recollir i els baixava a la ciutat.

Malet explicava que l’aigua era calenta a l’hivern i molt fresca a l’estiu, i recordava un sistema de refrigeració que utilitzaven les bugaderes per mantenir fresca la fruita i la beguda, basat en dues galledes mig plenes d’aigua.

L’arribada de la rentadora

Malet recordava el moment quan l’aigua corrent va arribar a les cases de les bugaderes- Les seves filles li van dir: “Mama, prou de rentar” i li van comprar una rentadora.


Em vaig passar un matí sencer mirant com rentava la rentadora. No podia ser!”
Montse Malet, bugadera d’Horta

La història d’un ofici que va marcar tot un barri i que ens relatava al 2017 la periodista fundadora de BDBarna Marta Torres, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.